F-35, zbor in amurg

F-35, zbor in amurg

Danezii au redemarat competiția pentru dotarea cu un nou avion multirol, după ce, timp de mai mulți ani, copilul problemă minune al Lockheed Martin, F-35, a fost considerat ca favorit pentru înlocuirea batrânelor F-16.

Pe lângă vechii candidați, eșalonul politic danez a decis acceparea (de fapt re-acceptarea) candidaturii consorțiului Eurofighter. După ce în 2007 consorțiul multinațional a decis să iasă din competiția pentru înlocuirea F-urilor 16 daneze, 3 ani mai târziu, în 2010, și-au manifestat din nou interesul pentru piața din Danemarca. În ciuda prețului ridicat de achiziție și operare Typhoon-ul ar avea șanse mari și datorită faptului că Germania și Marea Britanie au legături economice foarte strânse cu Danemarca, fiind principalele piețe de export ale țării lui Hamlet.

Deși competiția pentru înlocuirea F-16 ale RDAF a fost trasă pe linie moartă în Aprilie 2010, conform noii Strategii de Apărare până în vara lui 2015, cel târziu, trebuie luată o decizie în aceasată privință. Termenul limită pentru finalizarea negocierilor politice este sfârșitul lui 2014.

Lista candidaților mai include, pe lânga Typhoon-ul european, SuperHornet-ul celor de la Boeing, Gripen-ul de Noua Generație și F-ul 35 al celor de la LM.

Via
Ingeniøren

– Marius Constantin –