F-35A BF-2 RSB cu AIM-9X si gun pod cal 25 mm

F-35A BF-2 RSB cu AIM-9X si gun pod cal 25 mm

HELSINKI – “Job creation will stand as the chief factor when the Danish government convenes to select a replacement type for its aging F-16 fleet in mid-2015.”Declaratia apartine Ministrului Apararii Nicolai Wammen.

Dupa ce oamenii au tot calculat si tot refacut calculele cu ora de zbor si costurile integrarii F 35 in serviciul activ au decis relansarea competiei pentru viitorul avion de lupta al Danemarcei. Abordarea guvernului de la Copenhaga este pragmatica in conditiile in care si Danemarca ( sic! ) a fost lovita si ea de criza economica care a cuprins Europa si USA.

Danemarca vrea clar: “Denmark will look for substantial long-term industry value from bidders in the restarted Fighter Replacement Program (FRP)” adica pe langa capabilitatile militare ale noului produs ofertantii trebuie ca sa indeplineasca si partea prevazuta de offset – transferul industrial si colaborarea cu industria daneza de aparare.

Daca nu se va indeplini offset-ul produsul respectiv cu toate tehnologiile extraordinare pe care le inglobeaza nu va fi cumparat: “All four candidates will be informed of our thinking and requirements. It will be made crystal clear that if there are not jobs coming to Denmark, then we will not be buying planes from that quarter,” declaratia ministrul apararii Wammen fiind clara!

Afacerea de schimbare a multirolului danez F 16 AM/BM cu alt tip de avion va costa conform estimarilor intre 3.8 $ – 5.5 $ miliarde de dolari prevazuti a fi folositi pentru a achizitiona un numar de 24-30 de aparate multirole noi.

Cei 4 candtidati la competitia daneza sunt:

  • Boeing cu al sau F/A-18E/F Super Hornet
  • Lockheed Martin cu F-35 Lightning II Joint Strike Fighter
  • Saab cu Gripen-DK NG – variant customizata pentru Fortele Aeriene Daneze
  • EADS Cassidian cu al sau Eurofighter Typhoon Tranche 3

Tare ma intreb de ce Danemarca, carcotasii astia nu s-au gandit ca sa includa intre cei 4 competitori si F 16-le intr-o varianta noua F 16V / Block 50/52+ pe care noi il laudam ca o sa zboare pe cerul partiei fara problem 15 sau chiar 20 de ani.

Lovitura vine cel putin la capitolul imagine pentru F 35 Lightning II deoarece Danemarca este participant de nivel 3 in programul F 35 JSF cheltuind pana acum nu mai putin de 200 $ milioane de dolari in cadrul programului.

Declaratia purtatorului de cuvant Social Democrat pe domenii de aparare John Dyrby Paulsen:
There is already a perception that Lockheed Martin has an advantage in this competition because Denmark has invested in the JSF project. This must be a real competition. We must not be bound by some sense of loyalty to choose an American plane. The final decision must be based on the economic value to Denmark on the one hand and the need to buy the best aircraft for our needs on the other,”

Atunci cand partenerii din program se gandesc la alternative stau si ma intreb daca a fost oportuna orientarea CSAT spre F 35, dupa F 16 ca varianta de trecere spre avionul de generatia a 5-a atata timp cat nu exista un produs final si matur din punct de vedere tehnologic pe piata.

Stirea completa o gasiti via:
Defense News

– Marius Fenchea –