Pentru ca NATO să dispună de capabilitățile necesare în criza de securitate reprezentată de situația Ucrainei și de presiunea exercitată de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, Danemarca a decis să pună la dispoziția alianței avioane F-16 și o fregată.
Patru avioane F-16 și fregata Peter Willemoes vor executa misiuni de supraveghere și protecție în regiunea Baltică.
După o consultare cu Comisia Parlamentară pentru Politică Externă, Guvernul Danemarcei a decis să includă în misiunile NATO din Baltica și Nordul Europei a patru avioane multirol F-16 și a fregatei Peter Willemoes.
Luna trecută, NATO a solicitat statelor membre ale alianței să se implice cu măsuri pentru asigurarea capabilităților necesare de răspuns față de concentrarea de forțe militare rusești șa granița cu Ucraina.
Fregata daneză va întări Standind NATO Maritime Group 1 (SNMG1), iar cele patru avioane F-16 vor ajuta la menținerea suveranității în spațiul aerian NATO de deasupra Balticii.
Dizlocarea avioanelor daneze va avea loc începând cu jumătatea lunii curente, iar fregata se va alătura SNMG1 spre finalul lunii.
Fregata Peter Willemoes
Fregata daneză era deja într-o stare de pregătire avansată și fusese configurată pentru forța de reacție a NATO în anul 2022, de aceea a fost capabilă să răspundă într-un timp scurt de la anunțarea misiunii.
Nava aparține clasei Iver Huitfeldt și a fost construită la Odense Steel Shipyard. Ceremonia de punere a chilei a avut loc pe 12 Martie 2009 și a fost lansată la apă pe 21 Decembrie 2010.
Peter Willemoes (F362) intrat în serviciul Marinei Regale Daneze în ziua de 21 Iunie a anului 2011.
Clasa Iver Hutfeldt are la bază experiența acumulată în urma proiectării, construcției și exploatării clasei de nave de sprijin configurabile Absalon, reutilizând proiectul de bază al cocii acestei clase.
Astfel, danezii au obținut o clasă de fregate cu un preț considerabil mai mic decât al navelor comparabile.
Apropos, îmi amintesc cum într-o vreme visam la nave din clasa Absalon înlocuind navele logistice românești Midia și Constanța, poate chiar mai mult de atât… însă pe la noi prin bătătură nu suntem în stare să rezolvăm de un număr rușinos de ani problema achiziției a patru corvete și modernizarea a două fregate. Atât de rușinoasă este problema cea mare a Forțelor Navale Române, parte a Armatei României, încât… să fim realiști, nu avem cu ce lupta. Marina României este formată din ținte. Eventual, nave bune pentru sabordat la intrarea în porturi.
Revenind la clasa Iver Huitfeldt, navele acestei clase sunt compatibile cu instalațiile modulare StanFlex utilizate și pe navele Absalon, fiind proiectate cu șase module suplimentare.
Fiecare dintre cele patru locașe StanFlex de pe puntea rachetelor pot primi fie câte un modul cu opt lansatoare de rachete navă-navă Harpoon, fie module cu câte douăsprezece celule Mark 56 ESSM VLS.
Fregatele clasei Iver Huitfeld pot fi înarmate chiar și cu rachete de croazieră Tomahawk
Avioanele F-16
Despre avioanele F-16 nu zic nimic. Ce știu eu?
Ministrul Apărării, Vasile Dincu a zis destule. Știe mai bine, nu?
Iulian Iamandi
Singura varianta acum, pe termen scurt cel putin, ar fi sa apelam la alte state din Nato sa trimita trupe si armament pe teritoriul nostru. Daca acum cateva saptamani nu eram convins ca va fi un razboi in Ucraina, acum sunt convins ca va urma unul. Ramane de vazut ce fel de razboi va fi dar in mod clar rusii isi doresc unul. Pe noi, ca de obicei, razboaiele ne prind descoperiti (afacerea “Skoda” din perioada interbelica nu degeaba a avut loc la noi) .Cu un Nato fragmentat ca interese de aparare (Frantei pare ca ii lipseste orice apetenta de a lupta pentru estul european iar Germaniei ii este greu sa treaca peste interesele sale economice) ramane de vazut cum va arata sprijinul pentru Ucraina in cazul unui conflict. Nu mai spun ca daca modificarea frontierelor prin forta, asa cum s-a intimplat in Crimeea, reuseste sunt sanse sa ii vedem si pe altii care sa o incerce.