Una dintre țările care ar putea furniza Ucrainei avioane multirol F-16 este Danemarca.

Și treaba asta ar putea să însemne un număr semnificativ de F-16, nu o chetă ca în cazul alianței care a dat Ucrainei tancuri Leopard 2. În număr mult mai redus decât în cazul Leopard 2, o chetă cu F-16 ar însemna ca un număr mic de țări să dea fiecare unul, două, maxim patru avioane… Iar patru avioane s-ar simți în ordinea de bătaie a Poloniei, de exemplu, ca să nu zic de România!

Revenind la Danemarca, zic că ar putea transfera Ucrainei un număr semnificativ de avioane F-16 pentru că ministrul danez al Apărării a anunțat că țara sa va retrage aceste avioane din exploatare cu doi ani mai înainte de termenul inițial,

Ministrul Troels Lund Paulsen a comunicat că Danemarca va retrage avioanele F-16 în anul 2025, nu în 2027.

Această decizie ar putea fi afectată de o schimbare de planuri datorată unei posibile decizii de furnizare a avioanelor către Ucraina.

Conform celor comunicate de către ministrul Paulsen, avioanele F-35A Lightning II daneze vor deveni operaționale în anul 2025.

Astfel… primul F-16 danez ar putea fi furnizat Ucrainei în 2024.

Ministrul danez al Apărării a declarat anterior că instruirea piloților ucraineni pe avionul F-16 a început deja și că aceștia vor urma un program care va dura între șase și opt luni.

Aprobarea finală pentru transferul avioanelor F-16 daneze către Ucraina va fi dată de către Statele Unite ale Americii.

Dar… mai e o ceva: guvernul Columbiei negociază în prezent cu Danemarca o posibilă achiziție a unei escadrile formate din 12 avioane F-16 ca și soluție interimară pentru înlocuirea avioanelor de vânătoare Kfir.

Forțele Aeriene Daneze dispun de 43 de avioane F-16, din care exploatează în prezent aproximativ 30.

Iulian Iamandi