Cu un deplasament de 9000 de tone, viitoarele nave de luptă multirol ale Germaniei sunt cu aproximativ 2000 de tone peste fregatele franco-italiene din clasa FREMM și cu doar trei sute de tone sub tonajul distrugătoarele anti-aeriene britanice aparținând clasei Type-45.

Dincolo de numele de MKS-180 (Mehrzweckkampfschiff – MKS 180), unele surse cataloghează această clasă în categoria fregatelor… numai că viitoarele nave ale Deutsche Marine au cu circa două mii de tone mai mult decât cea mai nouă clasă de fregate (F-125 Baden Württemberg) germane, a cărei navă cap de serie a intrat în serviciu anul trecut.

MKS 180

MKS 180

MKS-180 are la origine programul K-131 (Korvette-131) din anul 2009, program în care se dorea realizarea unei clase de corvete cu un deplasament de 5000 de tone. Mult peste tonajul acestei categorii de nave.

Nevoia de nave care să poată participa în misiuni internaționale de lungă durată a dus în primăvara anului 2011 la decizia de trecere la un program de realizare a unei clase de nave mult mai mari, cu un deplasament mai mult decât dublul clasei de fregate Bremen (3680 de tone) aflate în serviciu în acel moment.

Calendarul evenimentelor programului MKS-180 cuprinde invitarea în primăvara anului trecut a navaliștilor de la German Naval Yards Kiel (GNYK) și a unei echipe condusă de către Damen, pentru ofertarea finală. Echipa condusă de navaliștii olandezi este formată din Damen, Blohm+Voss și Thales.

Acum… știrea din titlu:

Damen Schelde Naval Shipbuilding, împreună cu partenerii Blohm+Voss și Thales, au câștigat competiția pentru proiectul de nave de luptă multirol MKS-180 destinate Marinei Germaniei.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Federal al Apărării din Germania pe data de 14 Ianuarie anul curent. Conform declarațiilor ministrului german al Apărării, decizia necesită aprobarea parlamentului.

În cadrul programului, a cărui valoare depășește cinci miliarde de dolari, vor fi construite pentru Marina Germaniei cel puțin patru nave MKS-180 cu opțiune pentru încă maxim două.

Navele clasei MKS-190 vor avea un deplasament de 9000 de tone și lungimea de 155 de metri. Nucleul echipajului unei astfel de nave va număra 110 marinari cărora li se adaugă alți 70 pentru modulele de misiune.

Construcția navelor se va desfășura la șantierul naval al Blohm+Voss din Hamburg și la la alte locații ale North German Lürsen Group, compania mamă a Blohm+Voss.

Astfel, aproximativ 80% din totalul net al investițiilor va fi cheltuit în Germania. La fel se va întâmpla și pentru sistemele electronice furnizate de către Thales Nederland. Circa 70% din servicii vor fi furnizate de către subsidiarul german al Thales către alți subcontractori germani.

Era să uit: MKS-180 este o clasă de nave modulare, care vor fi capabile să execute misiuni anti-submarin, anti-aeriene și de război de suprafață. Marina Germaniei dorește ca navele să dețină toate modulele pentru potențialele misiuni și să fie capabile de schimbare a acestora fără să fie nevoie de o escală într-un port.

Iulian Iamandi