IGSU a comandat două nave Stan Patrol 5009 pentru căutare și salvare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Guvernului României a comandat două nave Damen

Stan Patrol 5009 pentru salvare și căutare pe mare.

Contractul a fost semnat de Inspectorul General Dan-Paul Iamandi, în prezența ministrului afacerilor interne Lucian Bode și secretarul de stat Raed Arafat, la Ministerul Afacerilor Interne de la București, pe data de 10 octombrie. România intenționează astfel să-și îmbunătățească în mod semnificativ flota navală de intervenție în situații de urgență.

Contractul reprezintă finalizarea unui amplu proces de achiziție pe care guvernul României l-a lansat în cadrul proiectului „Vision 2020” care are ca scop îmbunătățirea capacității de răspuns la dezastre a României prin achiziționarea de noi echipamente și formarea personalului, având ca scop protejarea mai bună a populației în situații de urgență.

Acest program se aliniază la strategia națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii scăzute. Șantierele Navale Damen au câștigat licitația pentru livrarea celor două nave Stan Patrol 5009.

Navele multirol de căutare și salvare pe mare, au fost comandate de Guvernul Român și au fost proiectate conform specificațiilor IGSU, de către Damen. Acestea vor putea îndeplini misiuni pe mare de până la 3 zile, în condiții de vreme potrivnică. Raza de acțiune a navelor este de cel puțin 2000 de mile marine la viteza de croazieră.

Una din cele două nave multirol, ce vor fi livrate României, este de căutare și salvare, cu accent pe asistență medicală de urgență, în timp ce cealaltă este o navă multirol de intervenție și stingere a incendiilor, echipată pentru a opri incendiile ce pot avea loc la nave și platforme maritime.

Prima navă poate evacua cel puțin 50 de persoane din situații de urgență, în timp ce nava de stingere a incendiilor este prevăzută pentru a lua la bord cel puțin 30 de persoane. Aceasta este clasificată FiFi-1 pentru stingerea incendiilor (cu o capacitate de 2400mc/h).

Pe nava de stingere a incendiilor sunt instalate două duze de pulverizare pentru stingerea incendiilor, una dintre ele deasupra unui braț hidraulic pentru a putea direcționa apa către baza unui incendiu sau pentru a putea interveni de la înălțime.

Ambele nave sunt au o zonă de troliu pentru operațiunile de evacuare cu elicopterul, de tip touch and go, bărci de salvare care pot fi lansate rapid, au capacitatea de a lansa drone și drone maritime și sunt echipate cu cele mai noi instrumente de comunicație și navigație ce le permit interoperabilitatea în misiuni împreună și cu alte nave, vehicule sau aeronave.

Instrumentele de la bord permit detectarea rapidă a obiectelor și a persoanelor din apă care au nevoie de acordarea ajutorului în caz de urgență. Ambele nave pot menține o viteză maximă de 22 de noduri.

Acestea vor fi finisate și echipate la Damen Shipyards Galați.

Livrarea navelor comandate anterior pentru Poliția de Frontieră Română, două Damen Fast Crew Supplier 4008 Patrol este prevăzută pentru finalul anului 2022.

Sursa: Damen