Primul proiect este finalizat în proporție de 70%.

Grupul Damen Shipyards își valorifică resursele și experiența în domeniul construcțiilor navale pentru a deveni o forță majoră în domeniul construcțiilor offshore. Compania vede perspective importante în domeniul eolian offshore, în special în sectorul eolian plutitor emergent și recunoaște, de asemenea, potențialul altor segmente ale sectorului energetic offshore și al acvaculturii. Damen oferă în prezent un serviciu integrat de construcție și livrare pentru clienți împreună cu furnizarea expertizei complete în fabricarea și ingineria acestor proiecte.

Șantierul Naval Damen Mangalia (DSMa) din România, cea mai mare unitate a grupului, va avea un rol important în această nouă dezvoltare de business. Șantierul este dotat cu toate facilitățile necesare manipulării structurilor foarte mari, de asemenea este echipat cu o linie de panouri semiautomată, spații moderne de sablare și vopsire, o macara tip portal de 1.000 de tone și alte echipamente care o fac foarte eficientă din punct de vedere operațional, dar și economic.

În prezent, compania livrează două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI. Lucrările au început anul trecut și odată cu începerea asamblării și echipării, primul proiect va fi livrat în prima jumătate a anului 2023, iar cel de-al doilea va fi livrat în primul trimestru al anului 2024. Odată finalizate, platformele HVDC vor pleca spre șantierul Aker Solutions din Stord, Norvegia, unde echipamentul HVDC se va instala și se va pune în funcțiune înainte de fi livrate spre destinația finală.

Damen se ocupă de construcția structurală, protecția suprafeței, echiparea, izolarea, iluminatul, conducte, cablarea locală și altele, precum și de construcția grilajelor de transport. Principiile de proiectare după care s-a realizat design-ul structural realizat de Aker Solution permit un proces de fabricare eficient atunci când este combinat cu facilitățile disponibile la DSMa. Experiența îndelungată a Damen în domeniul construcțiilor navale, împreună cu facilitățile Șantierului Naval Damen Mangalia, asigură cea mai înaltă calitate în execuția proiectelor actuale și viitoare.

Arne Engevik, director HVDC la Aker Solutions, a declarat: “Damen Shipyards Group este un partener cheie pentru noi în domeniul eolian offshore. Instalațiile lor sunt adaptate pentru fabricarea acestor tipuri de structuri, iar compania împărtășește pasiunea noastră pentru realizarea de proiecte mari și complexe în condiții de siguranță și sustenabilitate. Am construit o relație foarte solidă cu compania în ultimii ani și considerăm că Damen este o parte esențială în livrarea cu succes a portofoliului nostru HVDC.”

Wouter Henstra, director comercial Damen Offshore Construction, a adăugat: “Suntem foarte încântați că Aker Solutions, furnizor de top al produselor și serviciilor integrate pentru industria energetică globală, a ales Damen Shipyards pentru aceste proiecte. Suntem încrezători că platformele HVDC își vor îndeplini rolurile pentru mulți ani de acum înainte și suntem încântați să ne extindem contribuția pe care o avem deja la implementarea capacității de generare a energiei eoliene offshore atât de necesare.”

HVDC-platform rendering

HVDC-platform rendering

Damen Shipyards Group – Oceane de posibilități

Damen Shipyards Group își desfășoară activitatea de peste nouăzeci de ani și oferă soluții maritime la nivel mondial, prin proiectarea, construcția, conversia și repararea navelor și a componentelor navelor. Prin integrarea sistemelor creăm platforme inovatoare, de înaltă calitate, care oferă clienților noștri valoare adăugată maximă.

Valorile noastre de bază sunt colegialitatea, măiestria, antreprenoriatul și administrația. Scopul nostru este să devenim cel mai sustenabil constructor de nave din lume, prin digitalizarea, standardizarea și construcția în serie a navelor noastre.

Damen operează 35 de șantiere navale și alte 20 de companii în 20 de țări, susținute de o rețea de vânzări și service la nivel mondial. Damen Shipyards Group oferă locuri de muncă directe pentru peste 12.000 de oameni.

Sursa: Damen