OPV-1900

Potrivit Navy News, publicatia oficala a Marinei Pakistanului, luna trecuta a avut loc la Galati ceremonia de taiere a primelor foi de tabla destinate constructiei a doua OPV-uri pentru Pakistan.

Cele doua nave de patrulare din clasa OPV-1900 au fost contractate de Pakistan de la navalistul olandez Damen urmand a fi construite in cadrul programului OPV-I.

Pe 12 Iunie 2017 ministerul pakistanez al apararii semna cu Grupul Damen un contract pentru coonstructia unui OPV de mari dimensiuni destinat Marinei Pakistanului. Constructia navei ar fi trebuit executata la Karachi Shipyard & Engineering Works Ltd. (KSEW), santier naval cu capital de stat. Se pare totusi ca nu una ci doua OPV-uri au fost contractate in cele din urma, iar acestea vor fi construite in Romania la santierul Damen din Galati. Echiparea OPV-urilor cu armament si sisteme radio-electronice va fi facuta in Pakistan.

Pakistanul devine astfel primul client pentru navele de patrulare Damen OPV-1900. Deplasamentul standard al navelor este mai mare de 1900 tone, lungimea este de 90 metri iar viteza ajunge la 22 noduri.

In ultimii ani, santierul naval de la Galati a devenit una din principalele locatii pentru construirea de nave militare din cadrul grupului Damen. la inceputul lui 2018 Damen Galati a finalizat contructia a doua MSOPV 1400 destinate Marinei Tunisiei.

Intre 2008 si 2016, asa cum am detaliat deja, Damen Galati a livrat la beneficiar OPV-uri clasa Holland si Sea Axe 6711 (pentru Paza de Coasta a UAE), precum si carene sau sectiuni de carena pentru corvete/fregate Clasa SIGMA si nava de suport logistic Karel Doorman

Marius Constantin