Constructorul de nave olandez Damen a livrat nava de patrulare oceanică cu rază lungă (Patrulla Oceanica de Largo Alcance – POLA), ARM Reformador, Marinei Mexicului.

Damen Sigma POLA - Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Damen Sigma POLA – Patrulla Oceánica de Largo Alcance

Ceremonia de acceptare finală și livrare a noi nave a fost organizată de către Secretariatul Marinei Mexicului (SEMAR).

În discursul din cadrul ceremoniei, Amiralul Jose Rafael Ojeda Duran, comandantul marinei militare mexicane a declarat:

“Today, the Secretariat of the Navy of Mexico (SEMAR) has the great honor to see the culmination of one of its most important naval projects in modern history. This long range ocean patrol vessel has completed its commissioning and trial phase to begin a life at sea in the service of the Mexicans…”

Horacio Delgado, președintele Damen Shipyards Mexico, a declarat la rândul său:

“This is a vessel built in Mexico, for the Mexicans and by the Mexicans. We are proud to have this vessel finished with a significant footprint in the Southeastern region of Mexico and Isthmus of Tehuantepec.”

POLA 101 este descrisă drept cea mai avansată tehnologic navă din întreaga Americă Latină și va permite Marinei Mexicului să execute misiuni cum ar fi protecția suveranității Mexicului, cooperarea în domeniul securității internaționale, precum și în misiuni la mare distanță de căutare – salvare și ajutor umanitar.

POLA va permite Statelor Unite ale Mexicului să mărească zona de supraveghere și protecție a intereselor maritime dincolo de cele cinci milioane de kilometri pătrați cât se întinde jurisdicția asupra apelor mexicane.

Cu o lungime de o sută șapte metri, ARM Reformador are la bază proiectul de fregată Damen SIGMA 10514 și este cea de-a zecea navă construită după acest proiect de bază.

Pentru ARM Reformador au fost construite două din cele șase module la Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) în Olanda, iar celelalte patru module au fost construite la ASTIMAR 20 în Salina Cruz de către o echipă mexicană care a cuprins subcontractori și furnizori locali.

Înainte de completarea navei, cele șase module au fost aduse pentru asamblarea finală, integrare, lansare și testări cu asistență din partea Damen, inclusiv un transfer intensiv de tehnologii și un program de instruire.

*

Ferice de Mexic, de militarii mexicani și de cetățenii în slujba cărora se află aceștia. La români… răbdare și tutun.

Iulian Iamandi