Prima navă, dintr-o comandă de două corvete comandate de către Pakistan navaliștilor de la Damen, a fost lansată zilele trecute la Galați.

DAMEN - Lansare corveta pakistaneza

DAMEN – Lansare corveta pakistaneza

Ceremonia de punere a chilei pentru această navă s-a desfășurat în luna Aprilie a anului 2018. Constructorii s-au mișcat bine și nu mă pot gândi la impactul pe care l-ar fi putut avea lansarea la apă, așa, repede, a unei prime corvete comandate de către statul român pentru Forțele Navale Române.

Vă amintiți… anul trecut, a fost Anul Marinei. Un an zero.

Acum, la anul unu de după Anul Marinei, scriem vești bune tot despre străini.

Corvetele pakistaneze comandate la Damen și construite la Șantierul Naval Damen Galați au un deplasament de 2300 de tone (probabil sunt construite după proiectul Damen OPV 2400), au 90 de metri lungime și pot atinge o viteză maximă de 23 de noduri. Conform contractului, prima dintre cele două, va fi livrată la finalul acestui an.

La ochi, și superficial, diferențele nu-s mari între dimenisuni. Ceva tone, ceva metri și ceva noduri.

Practic însă, vorbim în primul și în primul rând de diferența perioadei de la semnarea contractului nostru și până la livrarea primei nave. Trei ani. Patru, dacă e să facem o încadrare calendaristică după declarația ministrului Leș. Cinic vorbind, s-ar putea să punem lacăt la poartă după o potențială situație critică.

Chiar mai rău și mai cinic vorbind, semnele sunt de un total interes să nu mai ne dotăm cu corvete.

Iulian Iamandi