Daksh GMR (Gun Mounted Robot)

Rod al muncii de cercetare a Research and Development Establishment (R&DE) (din Dighi, langa Pune), o subsidiara a DRDO (Defence Research Development Organization), principalul constructor de armament din India, Daksh a fost initial gandit pentru folosirea in misiuni antiteroriste (in zonele confruntate cu insurgente), ca mijloc EOD.

O echipa condusa de Dr. Alok Mukherjee, la Robotics Development Center din R&DE s-a pus pe munca pentru transformarea acestui ROV intr-un veritabil sistem de arme. Astfel, prototipul GMR este echipat cu o mitraliera de 7.62mm si un lansator automat de grenade, calibrul 30mm si ar trebui sa suplimenteze/inlocuiasca soldatii in zonele puternic afectate de rebeliuni. Pe langa armamentul instalat, jucarica va fi dotata cu echipamente de vedere pe timp de noapte si termoviziune. Noutatea va fi sistemul de urmarire a tintei, TTS, care va “tine” gurile de foc pe tinta dupa incadrarea acesteia cu camera video sau IIR.

De la Alok Mukherjee citire: “The original platform, which carried the Daksh was too slow for a weaponised version. So we designed a much faster and silent electrical engine that is four times powerful than the original. The batteries will also be replaced with newly developed ones which can last longer along with the range which will be increased to 1km from 0.5 km.” si cu referire la sistemul de conducere a focului “We are trying to enhance the accuracy of the TTS and fine-tuning the integration with the camera so that it cannot miss fast moving targets.”

GMR va putea fi echipat cu doaua variante de anvelope: pentru mediu urban respectiv pentru teren accidentat. Momentan, jucarica este in faza de prototip dar in apoximativ 2 ani ar putea fi in uzul diferitelor forte militare sau paramilitare.

Si un filmulete:

Sursa:
Mid-Day