În perioada mai – august 2019, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii se va desfăşura exerciţiul bilateral româno-american DACIAN VIPER 2019.

F-16C Fighting Falcon Block 30, 457th Squadron

F-16C Fighting Falcon Block 30, 457th Squadron

La exerciţiu participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR şi elicoptere IAR-330 Puma (SOCAT şi MEDEVAC) aparţinând Bazei 71 Aeriene şi aproximativ 300 de militari americani cu aeronave F-16 şi tehnica de deservire aferentă, aparţinând 457th Expeditionary Fighter Squadron, Fort Worth, Texas.

Exerciţiul constituie o oportunitate pentru exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard asociate operaţiilor aeriene, în conformitate cu standardele NATO, prin executarea zborurilor în comun cu partenerul american.

Informații preluate de pe saitul oficial al Forțelor Aeriene Române.

Partenerul american informează pe saitul U.S. Air Forces in Europe & Air Force Africa, pe același subiect, că USAF a desfășurat pe Baza Aeriană Câmpia Turzii – România – aviatori și avioane tip F-16C Fighting Falcons ca parte a Theater Security Package în sprijinul Operation Atlantic Resolve.

Înființat pentru European Deterrence Initiative, Theater Security Package furnizează o prezență rotațională americană mai solidă în teatrul european. TSP fiind capabil să descurajeze, eventual să răspundă la cerere amenințărilor din regiune.

În perioada prezenței în teatrul european, personalul și avioanele vor participa în exerciții multiple de pregătire alături de aliații și partenerii NATO pentru a consolida interoperabilitatea și pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea și stabilitatea Europei.

Hm. Ambalajul diferă, nu?

Iulian Iamandi