Presedintele Romaniei, Traian Basescu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu

Îmi este greu să îmi calc pe inimă şi să accept realismul declaraţiei preşedintelui României. Mi-ar fi plăcut să nu fie aşa, ar fi fost normal să avem o poziţie mai ascuţită care să fie susţinută economic şi militar… “prin noi înşine”, dar suntem spectatori. Chiar spectatori pe locurile din ultimul rând.

Declaraţiile preşedintelui Băsescu:

Preşedintele de la Bucureşti a declarat la Adevărul Live că România „nu va face nimic în sens militar“, dacă Rusia va ocupa sau va deschide operaţiuni militare în Republica Moldova, precizând că „România nu va fi niciodată un stat agresor“.

Şeful statului român a discutat cu jurnaliştii de la „Adevărul“ despre criza din Ucraina şi despre eventualele scenarii.

„Pentru mine ce s-a întâmplat în Crimeea e o proiecţie a ce se poate întâmpla în Republica Moldova. Iată de ce nu putem putem privi la rece, e o chestiune sentimentală“, a spus Băsescu.

„România în niciun caz nu va interveni militar în Republica Moldova, dacă Rusia procedează la fel“, a precizat liderul de la Cotroceni. Băsescu a spus că regretă că politicienii de la vârf din Chişinău bârfesc mai degrabă România decât Federaţia Rusă, menajând sensibil liderii de la Kremlin.

„Ei nu îndrăznesc să le spună ruşilor ce cred, cum vor să evolueze lucrurile“, a adăugat preşedintele României. Băsescu a mai spus că singura „soluţie garantată este revenirea la patria-mamă şi să merge împreună“, asta chiar dacă recunoaşte că un asemenea referendum nu ar trece în Republica Moldova.

„România nu poate face mai mult decât să acorde burse, cetăţenii, locuri în tabere, proiecte de interconectare energetică. Singurul lucru pe care îl putem face e să le spunem: «Dragi români de peste Prut, aveţi o alternativă – unirea cu România». Aş vrea să vină ziua aceea (referendumul prin care basarabenii ar cere unirea – n.r.), m-aş duce eu la frontieră să înlătur barierele. Problema moldovenilor e dacă ei vor. Deci moldovenii trebuie să fie responsabili de viitorul lor“, a menţionat oficialul.

Preşedintele României a dat o notă de 10 Uniunii Europene pentru modul în care gestionează criza din Ucraina. „Atâta poate să facă. Nu avem o politică externă comună, nu a vem o armată comună. Interesele diverg în raport cu Rusia de la stat la stat“, a explicat Băsescu.

Sursa: Adevarul