Pe o vreme… dragă militarului, le-am fost alături luptătorilor din Batalionul 341 Infanterie “Constanța” în poligonul Babadag.

Într-o formulare mai oficială, o echipă a redacției Resboiu a participat la Ziua Presei în cadrul exercițiului multinațional PLATINUM EAGLE 18.1, exercițiu care s-a desfășurat în perioada 12 – 16 Februarie 2018 la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Române din Babadag.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Floare de Babadag

PLATINUM EAGLE 18.1 – Floare de Babadag

Am pornit la drum pe o vreme mai tristă decât aveam să întâlnim în Babadag. După ce am trecut în Dobrogea, spre plăcuta noastră surpriză, ceața a început să fie mai relaxată, iar cerul gri era mai luminat. Cu cât ne apropiam mai mult de destinație, am avut parte chiar de episoade în care soarele lumina mai bine peisajul și am admirat cu drag Dobrogea noastră.

Zic a noastră și pentru că fiecare dintre noi trei suntem legați sufletește de această provincie istorică a României.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Cetatea Enisala, vazuta din poligonul Babadag

PLATINUM EAGLE 18.1 – Cetatea Enisala, vazuta din poligonul Babadag

Nu știam cetatea Enisala decât din poze. Eu nu știam. Dar, ca la Resboiu, când unul nu știe ceva… știe echipa. Iuliu și Marius mi-au povestit despre cetate și de abia așteptam să o văd, măcar așa… din viteza mașinii. Am avut o bucurie enormă să o văd și din poligon.

Nu, nu se vedea așa. Am prelucrat poza, pentru că era ceață și trist.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Margine de poligon

PLATINUM EAGLE 18.1 – Margine de poligon

Am ajuns în poligonul Babadag știind din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale că în cadrul exercițiului multinațional PLATINUM EAGLE 18.1 se instruiau în comun peste 300 de militari din Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii, în vederea creșterii interoperabilității între forțele participante, menținerea capabilității de dislocare și dezvoltare a unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale.

Cât despre ai noștri, știam că sunt implicați militari din Forțele Terestre Române, mai exact din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”, militari din Forțele Navale Române, încadrați în Batalionul 307 Infanterie Marină, și personal navigant din Forțele Aeriene Române din cadrul Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.

Ce? Pare lentă treaba până acum? Bine. Hai, să-i dăm cu pedal to the metal.

Gazdele noastre au fost locotenent-colonelul Balica, locotenent Mirela Gheorghe și doamna maior din “second battalion, second marines” (adică 2/2, dar mai exact Batalionul 2 Infanterie Marină “Warlords”, Regimentul 2 Infanterie Marină).

Am fost preluați și urcați pe un deal din poligon, timp în care am privit cu… poftă la aruncătoarele de mine ale militarilor români și americani. Aruncătoare care trăgeau din când în când. N-a fost prima dată când vedeam aruncătoarele trăgând. Am văzut trageri și cu 120-urile, dar niciodată nu le văzusem atât de aproape și nu-i văzusem pe servanți la treabă.

PLATINUM EAGLE 18.1 - mitraliori pe deal, Batalionul 341 Infanterie Constanta

PLATINUM EAGLE 18.1 – mitraliori pe deal, Batalionul 341 Infanterie Constanta

Sus, pe deal, am dat de mitraliorii din imaginea de mai sus și de un pluton din Batalionul 341 Infanterie “Constanța”, batalionul supranumit “Rechinii Albi”.

Plutonul de infanterie urma să ia cu asalt o poziție din vale și nu i-am deranjat cu camerele noastre… dar i-am analizat în drumul nostru către vîrful dealului.

Ne-au impresionat prin atitudinea lor și, printr-un aspect mai… altfel. Nu erau pestriți. Toți erau echipați la fel, de la veste și căști, până la ochelarii de asalt și mănuși. Nota zece la treaba asta!

Și aveau un locotenent… și avea locotenentul un ton și o atitudine… Fix cum trebuie să fie la infanterie!

Iuliu Popovici pozând pe unul dintre mitraliori

Iuliu Popovici pozând pe unul dintre mitraliori

La scurt timp după ce am ajuns în vârful dealului, cei doi mitraliori de la “Rechinii Albi” au deschis focul împotriva pozițiilor inamicului. I-am pozat un pic, timp în care Marius capta cu camera video rafală după rafală, apoi am trecut în rolul de observatori. Păi, ce credeați? Că am mers în Babadag să vedem dacă militarii noștri sunt frumoși?

PLATINUM EAGLE 18.1 - mitralior dreapta, Batalionul 341 Infanterie Constanta

PLATINUM EAGLE 18.1 – mitralior dreapta, Batalionul 341 Infanterie Constanta

Să-l numim “mitralior dreapta”. I-am urmărit traiectoria trasoarelor și ne-am uitat unii la alții, ridicând degetul mare în sus. Meseriaș!

La scurt timp, locotenent-colonelul Balica a strigat: “- Bine dreapta!”,  “- Bine stânga!”

PLATINUM EAGLE 18.1 - mitralior dreapta, Batalionul 341 Infanterie Constanta

PLATINUM EAGLE 18.1 – mitralior dreapta, Batalionul 341 Infanterie Constanta

Ne-am mutat apoi în spatele mitraliorului stânga. Meseriaș!

PLATINUM EAGLE 18.1 - mitralior stanga, Batalionul 341 Infanterie Constanta

PLATINUM EAGLE 18.1 – mitralior stanga, Batalionul 341 Infanterie Constanta

De aruncătoare v-am zis? V-am zis… mai la deal. Haideți să le vedeți cum le-am văzut noi:

PLATINUM EAGLE 18.1 - Aruncătoare pe Babadag

PLATINUM EAGLE 18.1 – Aruncătoare pe Babadag

PLATINUM EAGLE 18.1 - Aruncătoare pe Babadag

PLATINUM EAGLE 18.1 – Aruncătoare pe Babadag

Dar florile de Babadag vi le-am arătat? Una… Sus, sus de tot. La început. Haideți să mai vedem…

Unde am ajuns? Păi… aruncătoarele aruncau, mitralierele mitraliau… Infanteria! Da. Plutonul de Rechini Albi a trecut la atac în valea din dreapta noastră:

PLATINUM EAGLE 18.1 - Rechinii Albi atacă!

PLATINUM EAGLE 18.1 – Rechinii Albi atacă!

În ritm de gempara susținut cu rafale precise de 5,45, dobrogenii au avansat acoperindu-se pe grupe și la final au flancat cu o grupă. Hai, un pic mai de aproape, că am avut 300 de mm. Doar 300.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Rechinii Albi atacă!

PLATINUM EAGLE 18.1 – Rechinii Albi atacă!

Pe inamic vi l-am arătat? L-am lăsat la final, nu? Doar e inamic… nu-i de-al nostru. 🙂

Cam asta a fost. Un fleac, i-am ciuruit. A venit camionul, iar Rechinii s-au retras în marginea poligonului.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Un fleac, i-am ciuruit!

PLATINUM EAGLE 18.1 – Un fleac, i-am ciuruit!

Până la nivelul la care am filmat și pozat… cu gurile căscate, în poligoanele Smârdan și Cincu… de aici se începe. De la nivel de grupă, de pluton, de mortiere în sprijin, de mitraliere amplasate într-o poziție dominantă. De cooperare multinațională cu echipe și plutoane.

PLATINUM EAGLE 18.1 - Pleacă orchestra

PLATINUM EAGLE 18.1 – Pleacă orchestra

Și poza de grup, de la final:

PLATINUM EAGLE 18.1 - Poza de grup

PLATINUM EAGLE 18.1 – Poza de grup

“Martori” ai exercițiului au fost membri ai Cercetașilor Marini, din Constanța. Cercetașilor le-a plăcut enorm! I-am privit din când în când și am fost mulțumit de bucuria cu care urmăreau exercițiul.

Nu tragem linie încă. Nu ne subsemnăm încă. Haideți la încă un set de poze, bonus (derulați, că sunt șase):

Uitasem de film!

Încheiem cu clipul video:

Apropos… vă invităm să vă abonați la canalul Resboiu TV. Acesta este clipul cu numărul 101. Țineți aproape, abonându-vă la Resboiu TV.

Ai dvs. 🙂

Marius Constantin – cameraman și montaj video

Iuliu Popovici – foto

Iulian Iamandi – foto și scrib