Pe o vreme… dragă militarului, le-am fost alături luptătorilor din Batalionul 341 Infanterie “Constanța” în poligonul Babadag.
Într-o formulare mai oficială, o echipă a redacției Resboiu a participat la Ziua Presei în cadrul exercițiului multinațional PLATINUM EAGLE 18.1, exercițiu care s-a desfășurat în perioada 12 – 16 Februarie 2018 la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Române din Babadag.
Am pornit la drum pe o vreme mai tristă decât aveam să întâlnim în Babadag. După ce am trecut în Dobrogea, spre plăcuta noastră surpriză, ceața a început să fie mai relaxată, iar cerul gri era mai luminat. Cu cât ne apropiam mai mult de destinație, am avut parte chiar de episoade în care soarele lumina mai bine peisajul și am admirat cu drag Dobrogea noastră.
Zic a noastră și pentru că fiecare dintre noi trei suntem legați sufletește de această provincie istorică a României.
Nu știam cetatea Enisala decât din poze. Eu nu știam. Dar, ca la Resboiu, când unul nu știe ceva… știe echipa. Iuliu și Marius mi-au povestit despre cetate și de abia așteptam să o văd, măcar așa… din viteza mașinii. Am avut o bucurie enormă să o văd și din poligon.
Nu, nu se vedea așa. Am prelucrat poza, pentru că era ceață și trist.
Am ajuns în poligonul Babadag știind din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale că în cadrul exercițiului multinațional PLATINUM EAGLE 18.1 se instruiau în comun peste 300 de militari din Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii, în vederea creșterii interoperabilității între forțele participante, menținerea capabilității de dislocare și dezvoltare a unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale.
Cât despre ai noștri, știam că sunt implicați militari din Forțele Terestre Române, mai exact din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”, militari din Forțele Navale Române, încadrați în Batalionul 307 Infanterie Marină, și personal navigant din Forțele Aeriene Române din cadrul Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.
Ce? Pare lentă treaba până acum? Bine. Hai, să-i dăm cu pedal to the metal.
Gazdele noastre au fost locotenent-colonelul Balica, locotenent Mirela Gheorghe și doamna maior din “second battalion, second marines” (adică 2/2, dar mai exact Batalionul 2 Infanterie Marină “Warlords”, Regimentul 2 Infanterie Marină).
Am fost preluați și urcați pe un deal din poligon, timp în care am privit cu… poftă la aruncătoarele de mine ale militarilor români și americani. Aruncătoare care trăgeau din când în când. N-a fost prima dată când vedeam aruncătoarele trăgând. Am văzut trageri și cu 120-urile, dar niciodată nu le văzusem atât de aproape și nu-i văzusem pe servanți la treabă.
Sus, pe deal, am dat de mitraliorii din imaginea de mai sus și de un pluton din Batalionul 341 Infanterie “Constanța”, batalionul supranumit “Rechinii Albi”.
Plutonul de infanterie urma să ia cu asalt o poziție din vale și nu i-am deranjat cu camerele noastre… dar i-am analizat în drumul nostru către vîrful dealului.
Ne-au impresionat prin atitudinea lor și, printr-un aspect mai… altfel. Nu erau pestriți. Toți erau echipați la fel, de la veste și căști, până la ochelarii de asalt și mănuși. Nota zece la treaba asta!
Și aveau un locotenent… și avea locotenentul un ton și o atitudine… Fix cum trebuie să fie la infanterie!
La scurt timp după ce am ajuns în vârful dealului, cei doi mitraliori de la “Rechinii Albi” au deschis focul împotriva pozițiilor inamicului. I-am pozat un pic, timp în care Marius capta cu camera video rafală după rafală, apoi am trecut în rolul de observatori. Păi, ce credeați? Că am mers în Babadag să vedem dacă militarii noștri sunt frumoși?
Să-l numim “mitralior dreapta”. I-am urmărit traiectoria trasoarelor și ne-am uitat unii la alții, ridicând degetul mare în sus. Meseriaș!
La scurt timp, locotenent-colonelul Balica a strigat: “- Bine dreapta!”, “- Bine stânga!”
Ne-am mutat apoi în spatele mitraliorului stânga. Meseriaș!
De aruncătoare v-am zis? V-am zis… mai la deal. Haideți să le vedeți cum le-am văzut noi:
Dar florile de Babadag vi le-am arătat? Una… Sus, sus de tot. La început. Haideți să mai vedem…
Unde am ajuns? Păi… aruncătoarele aruncau, mitralierele mitraliau… Infanteria! Da. Plutonul de Rechini Albi a trecut la atac în valea din dreapta noastră:
În ritm de gempara susținut cu rafale precise de 5,45, dobrogenii au avansat acoperindu-se pe grupe și la final au flancat cu o grupă. Hai, un pic mai de aproape, că am avut 300 de mm. Doar 300.
Pe inamic vi l-am arătat? L-am lăsat la final, nu? Doar e inamic… nu-i de-al nostru. 🙂
Cam asta a fost. Un fleac, i-am ciuruit. A venit camionul, iar Rechinii s-au retras în marginea poligonului.
Până la nivelul la care am filmat și pozat… cu gurile căscate, în poligoanele Smârdan și Cincu… de aici se începe. De la nivel de grupă, de pluton, de mortiere în sprijin, de mitraliere amplasate într-o poziție dominantă. De cooperare multinațională cu echipe și plutoane.
Și poza de grup, de la final:
“Martori” ai exercițiului au fost membri ai Cercetașilor Marini, din Constanța. Cercetașilor le-a plăcut enorm! I-am privit din când în când și am fost mulțumit de bucuria cu care urmăreau exercițiul.
Nu tragem linie încă. Nu ne subsemnăm încă. Haideți la încă un set de poze, bonus (derulați, că sunt șase):
Uitasem de film!
Încheiem cu clipul video:
Apropos… vă invităm să vă abonați la canalul Resboiu TV. Acesta este clipul cu numărul 101. Țineți aproape, abonându-vă la Resboiu TV.
Ai dvs. 🙂
Marius Constantin – cameraman și montaj video
Iuliu Popovici – foto
Iulian Iamandi – foto și scrib
Ne-am abonat si ne place
Ne bucuram foarte mult.
Am ajuns la clipul 101. Iar anul asta vom avea uneori si filmari cu trei camere video.
MULŢUMIM ! Şi militarilor şi vouă !
Multumim foarte mult.
Frumos articol. Felicitari!
Multumim foarte mult.
Dumnezeu sa va aibe in paza pe toti in vremuri de pace si de mare necaz !
Multumim mult.
Faine poze 🙂
Multumim mult.
Se putea mai bine, dar a fost ceata.