Crucisator Maresal Ustinov, clasa Slava

Crucisator Maresal Ustinov, clasa Slava

Ruşii au început testele în doc ale sistemelor de la bordul crucişătorului Mareşal Ustinov din clasa Slava, în cadrul şantierului naval Zvyozdochka din Severodvinsk.

“Zvyozdpchka and its subcontractors have launched the dokside tests of individual systems, mostly mechanical ones.” – a comunicat agenţiei de presă TASS, biroul de presă al şantierului naval.

Conform comunicărilor cu presa, crucişătorul modernizat va fi livrat Marinei Rusiei în anul 2016.

Mareşal Ustinov a intrat în serviciu în cadrul Floteri Nordului în Septembrie 1986 şi a trecut prin modernizări între 1994-97 la şantierul naval Severnaya Verd din St. Petersburg.

Din luna Iunie a anului 2011, crucişătorul a intrat în reparaţii.

Modernizarea crucişătorului Mareşal Ustinov va include dotarea acestuia cu un lansator pentru rachete avansate, probabil Kalibr (SS-N-27 Sizzler) sau Oniks (SS-N-26 Strobile), cu radarul tridimensional Podberyzovik destinat achiziţiei de ţinte la distanţă mare şi radarul Fregat M2M.

Din declaraţiile de presă de până acum reiese că Mareşal Ustinov nu va primi sisteme avansate de rachete navă-aer.

Crucişătoarele Project 1164 Atlant/clasa Slava, sunt proiectate pentru angajarea luptei cu nave de luptă inamice de suprafaţă şi furnizarea de stabilitate în luptă grupurilor operative ale Marinei Rusiei aflate la distanţă.

Dezvoltarea clasei a început la finalul anilor ’70. Din cele patru crucişătoare construite, trei se află în inventarul Marinei Rusiei.

Crucişătoarele clasei Slava au un deplasament de 11 500 tone şi lungimea de 186 metri.

Navele pot atinge o viteză de 32 de noduri şi au o rază de acţiune de 7500 mile marine la viteza de 18 noduri.

Crucişătoarele clasei Slava dispun de un elicopter Kamov Ka-27 Helix, tunuri de 130 şi 30 mm, dar şi de un puternic armament principal format din rachete navă-navă P-500 Bazalt (SS-N-12) şi rachete antiaeriene S-300.

Sursa: Navy Recognition

 

Iulian Iamandi