Legendarul crucişător Aurora va intra în doc, pentru reparaţii. Veste care mă bucură nespus şi mă face să oftez după crucişătorul românesc Elisabeta. Dar, aşa suntem noi. Proşti, adică.
Decizia, la ei, a fost luată de către Sergei Shoigu. Ministrul rus al Apărării a ordonat să i se raporteze un cost estimat şi un plan al reparaţiilor.
Aurora va părăsi locul istoric – sună bine aşa cum am găsit la sursă: place of eternal parking in the center of St. Petersburg.
Cheltuielile se vor situa pe la vreo 400 de milioane de ruble, iar lucrările vor începe în luna Septembrie a acestui an, iar dacă totul va merge bine, Aurora va reveni în St. Petersburg în vara lui 2014.
Pentru viitor există planul de restaurare a crucişătorului Aurora cu tehnologie modernă, dar cu păstrarea caracterului istoric. Această lucrare complexă este aproximată ca durată la trei ani şi ca valoare la 7 miliarde.
“To implement this option, you must install the navigation equipment, communications equipment and radio arms, a diesel-electric propulsion system”,
Cam aşa sună planul pentru viitor.
Pentru reconstrucţia la nivelul momentului Revoluţiei trebuie re-creat turnul de comandă, construite două bărci de salvare propulsate cu abur – care au fost distruse, construită puntea tunurilor, instalarea a opt tunuri de 152 mm, a două motoare şi a trei tuburi lanstorpilă de calibrul 381 mm.
Principala dificultate o constituie cazanele cu abur, care au fost scoase de pe Aurora în anii ’80 în cadrul lucrărilor de înlocuire a fundului navei. Acestea nu mai sunt produse încă de prin anii ’30, în plus ar necesita un anumit tip de cărbune – Cardiff, dar rezervele au fost epuizate.
Instalarea unui echipament de propulsie modern cu abur, conform raportului, “will require considerable financial costs and cause difficulties in the subsequent operation of the cruiser.”
În plus, instalarea ar necesita deschiderea partii de sub apa a calei, ceea ce nu se doreşte.
Sursa: Izvestia
Ruşii au reuşit să mă uimească în ultimii ani buni, cu filmele lor. Parcă văd un film “Battleship” cu crucişătorul Aurora în rolul principal şi femeia de serviciu a navei-muzeu trăgând cu bomardeaua după O.Z.N.-uri…
– Iulian Iamandi –
Leave A Comment