F-16C Bsrak, nr. 326 (SN 86-1609, via F-16.net)

Damir Krstičević, Ministrul Apararii din Croatia, a anuntat ieri in cadrul unei conferinte de presa castigatorul competitiei pentru dotarea cu un nou avion multirol. Astfel, in urma evaluarii ofertelor primite, contractul va fi incredintat Israelului care va furniza 12 aeronave multirol F-16 C/D Barak.

Valoarea contractului va fi de 2.9 miliarde de Kuna (cam 480 milioane de dolari), platile urmand a fi esalonate pe o perioada de 10 ani. Negocierile preliminare au fost deja purtate la nivel guvernamental de croati si israelieni (in Ianuarie 2018 s-au desfasurat negocieri intre Premierii celor doua state), fiind demarate si discutii cu Statele Unite.  Conform planificarii, contractul in forma finala va fi gata in maxim 12 luni iar livrarile ar urma sa aiba loc intre finalul lui 2020 pana in 2022.

Studiul tehnico-tactic a presupus evaluarea a patru domenii principale si zece subdomenii, fiecare cu sub-criteriile sale. Au fost punctate un total de 122 criterii si subcrieterii, cu un total de 284 elemente. In urma evaluarii comparative, oferta israeliana a fost considerata ca fiind cea mai buna si cea mai completa.

Propunerile au venit din partea Statelor Unite, Greciei si Israelului (toate pentru F-16, noi respectiv la mana a doua), Suediei (SAAB JAS-39 Gripen, noi) si Coreei de Sud (KAI F/A-50). Ulterior coreenii s-au retras din competitie motivand ca nu pot indeplini criteriile din caietul de sarcini.

Oferta suedeza a fost refuzata in principal din considerente de cost: 8 miliarde de Kuna (1.33 miliarde dolari). Grecii au avut cea mai ieftina oferta dar aceasta nu a fost luata in calcul din considerente tehnice.

Israelienii au oferit 12 (10 monolocuri si 2 bilocuri) F-16 C/D Bk30 Barak. Avioanele aflate in uz, vor fi la standarde compatibile NATO si modernizate.

Pe langa avioane, israelienii vor mai livra echipamente individuale de zbor pentru piloti, un simulator de zbor, instructie si antrenament pentru piloti si tehnicieni, echipamente si utilaje de deservire a avioanelor la sol, loturi initiale de piese de schimb si un pachet initial de armament pentru instructia personalului tehnic si navigant. Vor mai fi de asemenea asigurate adaptarea, modificarea sau construirea infrastructurii necesare pentru operarea aeronavelor multirol, inclusiv sprijinul logistic initial ( cu dislocare de instructori in Croatia) pentru o perioada de 3 ani.

Avioanele oferite au fost supuse deja unui program de modernizare a sistemelor si structurii avand disponibile cam 3000 ore de zbor ce ar asigura o perioada de utilizare de 25 de ani conform proiectiilor expertilor Fortelor Aeriene Croate. Pachetul se refera la 100 ore de zbor/avion/an pentru un total de 1200 ore de zbor/an.

Avioanele F-16 C/D israeliene au o vechime de 30 de ani. 75 de F-16 Bk30 (51 monolocuri si 24 bilocuri) au fost livrate in cadrul programului Peace Marble II in intervalul 1986-1988. Dintre acestea mai sunt operationale aproximativ 70.

“Grosul” armamentului destinat F-16 croate, va face obiectul unui contract separat.

Via:
MOHR

Marius Constantin