Marină

Criza a fortat scoaterea din serviciu a 18 nave militare spaniole

Principe de Asturias

Principe de Asturias

Bugetul militar al Spaniei a scazut cu 32 % de la declansarea crizei financiare, ajungand de la 8.4 miliarde de euro in 2008 la 5.75 miliarde planificate pentru 2014.

Ca si efect, ministerul spaniol al Apararii nu are alte variante decat micsorarea cheltuielilor. Astfel, s-a ajuns la reducerea elementelor militare importante cum ar fi cele 18 nave retrase din serviciu in ultimii sase ani.

Una dintre cele mai emblematice nave care au fost retrase este portavionul Principe de Asturias, scos din serviciu anul trecut. Dupa 25 de ani de cariera sub arme in cadrul Marinei Spaniole, trimiterea lui Principe de Asturias la dezmembrare a fost vazuta ca o tragedie. Practic insa, conform declaratiei lui Alfredo Rodriguez Farinas (ultimul comandant al portavionului), modernizarea si mentenanta lui de Asturias costa o suta de milioane de euro anual.

Retragerea navelor care genereaza cheltuieli mari este o parte a strategiei de micsorare a cheltuielilor, continuata de mentinerea in serviciu a acelor moderne care corespund nevoilor Marinei in cadrul misiunilor internationale, cum ar fi activitatile in Oceanul Indian, unde patruleaza fregata Alvaro de Bazan si nava Tornado, precum si Cantabria, aflata in prezent in apropierea coastelor australiene.

Mai exact, Marina Spaniola a pierdut 25 de nave militare in ultimii ani, majoritatea nave de patrulare si patru nave de debarcare, insa alte nave noi au intrat deja in serviciu.

Constructia altor nave este in prezent stopata si urmeaza ca la finalizare, acestea sa acopere golurile lasate de cele retrase din serviciu.

Lipsa de nave va fi insa suplimentata prin prezenta americana, doua distrugatoare ale US Navy urmand sa soseasca la Rota Naval Station, Cadiz, in Februarie. Este vorba de USS Ross si USS Donald Cook, care vor forma o parte din componenta navala a sistemului de aparare antiracheta al NATO.

Sosirea a altor doua distrugatoare americane in 2015 va intari relatia strategica dintre marinele spaniola si americana.

Sursa: The Leader

 

– Iulian Iamandi –

3 Comments

 • Tinand cont ca actuala criza economica din Spania se va agrava, este doar o chestiune de timp pana cand Spania va inceta a mai fi o putere militara.
  Spania, Grecia, Italia sunt tari in care exista o discrepanta majora intre situatia economica grava si puterea militara. Sunt sigur ca vor continua taierile de cheltuieli militare chiar mai mult in viitor.
  Spaniolii vor trebui sa se obisnuiasca sa nu mai aiba o armata asa puternica.

  • e o chestie de non sens
   cand au inceput programele cu tigre ,ef 2000,rachetele trigat etc practic se investea si se puneau bazele industriale ptr o aparare comuna europeana
   pe principiul ,..”hai sa facem casa ,o mobilam si dupa aia scoatem actele la primarie”
   care ,dupa aia ,intre ca unii voiau rafale multirol si altii spike pe tigre si altele,au tras in toate directiile
   si s-a ajuns ca eu nu inteleg practic de ce vrei sa ai 300 leoparzi 2e la 9 milioane bucata ,si vreo 40(e din burta) prin ceuta si melilla ,cand practic cine te ameninta???
   e mult overkill in s-vestul europei
   marocul ,cu cine avea diferende teritoriale spania nu e o amenintare,mai recent au renuntat la sahara occidental, in america latina acum trebuie sa negocieze de la tu a tu (acolo jocurile deja le fac brazilienii,chinezii cu acordul sau cu americanii)
   deci ,forta expeditionara ptr ce??
   cele 4 alvaro de bazan sunt o provocare prea mare ptr singura fregata marocana moderna
   la nord franta nu e o amenintare ,practic e vorba de 2 judete
   deci de ce sa ai acolo in sud vreo 600 tancuri moderne ,vreo 300 avioane top ,cand nu ai amenintari
   daca e sa se puna de o aparare comuna europeana ,vor mai reduce,de-abia incep taierile
   numai noi o tinem pe a noastra cu autosuficienta noastra ,cand practic nu poti si nu ai cu ce
   la noi fortele terestre foarte bine puse la punct mai ales pe granita de est(nu ptr a provoca sau ptr ca e vreun conflict latent ,ci ptr ca e granita de est a nato,ue)si o componenta aeriana moderna si supla

   • Ce buna este criza asta economica! Le mai baga mintile in cap europenilor, mai ales cand vine vorba de cheltuieli militare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: