Principe de Asturias

Principe de Asturias

Bugetul militar al Spaniei a scazut cu 32 % de la declansarea crizei financiare, ajungand de la 8.4 miliarde de euro in 2008 la 5.75 miliarde planificate pentru 2014.

Ca si efect, ministerul spaniol al Apararii nu are alte variante decat micsorarea cheltuielilor. Astfel, s-a ajuns la reducerea elementelor militare importante cum ar fi cele 18 nave retrase din serviciu in ultimii sase ani.

Una dintre cele mai emblematice nave care au fost retrase este portavionul Principe de Asturias, scos din serviciu anul trecut. Dupa 25 de ani de cariera sub arme in cadrul Marinei Spaniole, trimiterea lui Principe de Asturias la dezmembrare a fost vazuta ca o tragedie. Practic insa, conform declaratiei lui Alfredo Rodriguez Farinas (ultimul comandant al portavionului), modernizarea si mentenanta lui de Asturias costa o suta de milioane de euro anual.

Retragerea navelor care genereaza cheltuieli mari este o parte a strategiei de micsorare a cheltuielilor, continuata de mentinerea in serviciu a acelor moderne care corespund nevoilor Marinei in cadrul misiunilor internationale, cum ar fi activitatile in Oceanul Indian, unde patruleaza fregata Alvaro de Bazan si nava Tornado, precum si Cantabria, aflata in prezent in apropierea coastelor australiene.

Mai exact, Marina Spaniola a pierdut 25 de nave militare in ultimii ani, majoritatea nave de patrulare si patru nave de debarcare, insa alte nave noi au intrat deja in serviciu.

Constructia altor nave este in prezent stopata si urmeaza ca la finalizare, acestea sa acopere golurile lasate de cele retrase din serviciu.

Lipsa de nave va fi insa suplimentata prin prezenta americana, doua distrugatoare ale US Navy urmand sa soseasca la Rota Naval Station, Cadiz, in Februarie. Este vorba de USS Ross si USS Donald Cook, care vor forma o parte din componenta navala a sistemului de aparare antiracheta al NATO.

Sosirea a altor doua distrugatoare americane in 2015 va intari relatia strategica dintre marinele spaniola si americana.

Sursa: The Leader

 

– Iulian Iamandi –