Rata de lansare a rachetelor rusești către spațiul cosmic a scăzut din cauze care țin de războiul ruso-ucrainean.

Scrierea asta am început-o acum ceva vreme și am continuat-o pe felii. Între timp, situația cu siguranță e ceva mai gri. Mulțumim domnule Putin.

Nu e vorba despre invazia Ucrainei aici, dar este vorba despre impactul invaziei asupra Ucrainei. Impact care se simte inclusiv acolo unde toată planeta ar trebui să fie unită și să facă un efort comun și mai ales continuu. Cucerirea spațiului cosmic, explorarea, expansiunea prin descoperirea și extragerea de resurse de pe alte planete și sateliții naturali ai acestora, colonizarea altor planete, cercetarea și dezvoltarea unor tehnologii noi. Viitorul!

O capsulă spațială cargo Progress a fost lansată recent de pe cosmodromul rusesc Baikonur, din Kazakhstan. Misiunea a fost una de succes, dar asta datorită faptului că Rusia a lansat sute de astfel de capsule până acum.

Deci, nu e mare scofală.

Numai că… această misiune a reprezentat cea dea noua lansare orbitală a Rusiei în anul 2024. Cam cât au lansat sovieticii în anul 1961.

Adică anul în care cosmonautul sovietic Yuri Gagarian a deschis calea. Primul om care a ajuns în spațiul cosmic.

Mulțumim domnule Putin.

În urma invaziei declanșate asupra Ucrainei de către Rusia, una dintre deciziile Occidentului a fost aceea de a se distanța de colaborările cu corporația rusă Roscosmos.

Impactul a fost dezastruos asupra programului spațial al Moscovei, iar într-un interviu recent cu Andei Yelchaninov, prim-adjunctul directorului Roscosmos, acesta a declarat că anularea unor contracte de către “parteneri neprietenoși” a costat programul spațial al Rusiei 180 de miliarde de ruble, adică aproximativ 2.1 miliarde de dolari americani.

Atunci când am pornit ceea ce rescriu acum, compania privată americană SpaceX realizase o cadență de 10 lansări în doar 19 zile.

Până la acel moment, SpaceX a efectuat 80 de lansări cu rachetele purtătoare Falcon 9 și Falcon Heavy de la începutul acestui an. O medie de o lansare la 2,9 zile.

Mulțumim domnule Putin!

Iulian Iamandi