Viitoarele corvete finlandeze din clasa Pohjanmaa, achiziționate în cadrul programului “Squadron 2020”, vor fi înarmate cu rachete navă-aer ESSM, rachete navă-navă de tip IAI Gabriel precum si cu torpilele Model 47.

Raytheon ESSM

Raytheon ESSM

Ministrul apărării, Jussi Niinistö, a autorizat Comandamentului Logistic ale Forțelor Armate Finlandeze, la data de 21 februarie 2019, achiziția sistemului de apărare anti-aeriană (ITO20) pentru corvetele din clasa Pohjanmaa din proiectul “Squadron 2020”.

Sistemul ITO20 va fi dotat cu rachete Evolved SeaSparrow (ESSM), unități de lansare, piese de schimb, piese suplimentare necesare și pachetul software asociat.

Sistemul ITO20 va fi instalat pe toate cele patru corvete din clasa Pohjanmaa. Numărul rachetelor ce trebuie achiziționate nu a fost făcut incă public.

Întregul sistem va costa 83 milioane de euro, fără taxă pe valoarea adăugată și va fi achiziționat de la administrația apărării din Statele Unite printr-un acord guvernamental.

Sistemul ITO20 este o parte integrantă a sistemului de luptă de pe corvete; rachetele de tip “navă-aer” protejază operațiunile proprii ale navelor și fac posibilă protejarea altor trupe aliate care se află în raza de acțiune a rachetelor.

ITO20 îmbunătățește capacitatea navei de a participa mai eficient la apărarea aeriană națională.

Un sistem de rachete antinavă de tip Gabriel și un sistem de torpile au fost deja achiziționate pentru corvette.

Cristian Oancea