Corveta stealth Boyky

Corveta stealth Boyky

Corveta Boyky, cea de-a treia navă a clasei Steregushchy/Project 20380, va începe probele de stat în luna Martie – a anunţat purtătorul de cuvânt al Flotei Batlicii, căpitan de rangul II Vladimir Matveyev.

Matveyev a declarat în luna Noiembrie a anului trecut că Boyky, construită la şantierul naval Severnaya Verf din St. Petersburg, a efectuat cu succes testările sistemelor principale în cadrul ieşirilor în larg iniţiale.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nava Boyky a fost mutată în portul Batiysk din Regiunea Kaliningrad pentru cea de-a doua etapă a probelor pe mare.

Clasa 20380 a fost proiectată la biroul de proiectare Almaz şi este optimizată pentru lupta anti-submarin şi anti-aeriană, precum şi pentru acordarea de sprijin în cadrul operaţiilor de desant maritim. Navele acestei clase beneficiază de avantajele tehnologiilor stealth, care i-au redus considerabil semnăturile pe rada şi în specturil infraroşu.

Corvetele Project 20380 pot fi echipate cu rachete anti-navă Kh-35 şi 3M54 Klub, sisteme mixte tunuri antiaeriene/rachete tip Kashtan, un tun principal de 100 de mm, două tunuri de 30 mm şi tuburi lans-torpile.

Corvetele clasei Steregushchy au un hangar şi punte heliport care permit operarea unui elicopter anti-submarin Kamov Ka-27.

Navele mai sunt dotate şi cu un sonar remorcat Vinyetka-EM.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –