Dokdo

Dokdo

Coreea de Sud va imbunatati substantial capabilitatile Marinei prin adaugarea in inventar a inca unei nave din clasa Dokdo in 2019 si a doua portavioane usoare de 30 000 tone pana in 2036.

Telul sudistilor este de a intari abilitatile de raspuns in fata disputelor teritoriale care pot avea loc in viitorul apropiat cu Japonia si China, dar si o crestere a puterii de riposta in eventualitatea unor traditionale amenintari din partea nordistilor.

Conform unor surse citate de un portal sud coreean specializat in stiri militare… “is being studied light aircraft carrier launch in the next 20 years”, ceea ce confirma declaratiile unui politician sudist care a afirmat recent ca tara sa are nevoie portavioane pentru mentinerea pacii internationale. Si asta trebuie sa se intample ASAP.

Din partea militarilor, o declaratie a lui Choi Yoon-hee, noul comandat al Joint Chiefs bastinasi, zice ca Marina trebuie sa posede abilitatea de a speria Coreea de Nord, dar intre timp sa poata raspunde si potentialelor amenintari din partea altor tari vecine.

Foarte practici, sudistii s-au gandit ca in prima faza sa profite de exeperienta obtinuta cu Dokdo si sa ii adauge capabilatea de a opera avioane cu decolare si aterizare pe verticala. Asta, in 2019.

In programul viitor sunt trecute o nava aditionala din aceeasi clasa, dar cu adaptarea pentru avioane cu decolare si aterizare pe verticala, pe urma Marina va primi in doua portavioane usoare cam de vreo 30 000 de tone, intre 2028 si 2036, amandoua capabile sa opereze pana la 30 de aparate de zbor.

Saptamana trecuta Coreea de Sud a anunta ca are in plan dublarea flotei de distrugatoare Aegis in urmatorii zece ani si sa doteze Marina cu pana la noua submarine de circa 3000 de tone care vor fi incorporate progresiv intre 2020 si 2030.

Sursa: Defensa

 

– Iulian Iamandi –