S-3A Viking

S-3A Viking

Marina Coreei de Sud ia in considerare achizitia a 20 de avioane antisubmarin S-3A Viking, pensionate de pe portavioanele US Navy.

Conform “Jane’s Defence Weekly”, Comandamentul Marinei coreene a asigurat Parlamentul ca aceasta este o solutie mult mai practica din punct de vedere al costurilor decat cumpararea de avioane de patrulare maritima P-3C Orion modernizare (16 astfel de avioane se afla deja in serviciul coreenilor) sau a unor avioane noi cum ar fi C-295 Persuder, P-8 Poseidon sau SC-130J Hercules.

Avioanele S-3 Viking au fost folosite de US Navy in misiuni antisubmarin, antinava, recunoastere electronica, realimentare in aer si transport.

Primele avioane S-3 Viking au fost furnizate catre US Navy in luna Februarie a anului 1974. Toate S-3-urile au fost scoase din serviciu in 2009.

Coreea de Sud doreste sa cumpere 20 de S-3 Viking si a transmis americanilor o cerere in acest sens, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

In prezent, pe baza aeriana Davis-Monthan din Arizona sunt stocate intre 50 si 100 avioane S-3 care pot fi aduse din nou in exploatare.

Lockheed Martin este gata sa repare avioanele S-3 si sa le echipeze cu sistemele necesare.

Coreea de Sud preconizeaza ca in 2016 se va lua o decizie asupra acestor avioane, iar intrarea in serviciu sa aiba loc in 2017.

Sursa: Military Informant

 

– Iulian Iamandi –