Teoretic, ar merge o replică dintr-un film cu Bruce Willis. Când eram tineri noi doi, el zicea într-un film ceva de genul… trimite un nebun, să prindă alt nebun. A trecut ceva timp de atunci. Nici Google nu mai găsește expresia.

KSS-III

KSS-III

Aparent, ca să-l potolești pe liderul nord-coreean… trebuie să fii mai nebun decât el. Și, cu siguranță mai nebun decât nebunii care-i vor urma.

Legat de titlu, agenția de știri Yonhap zice că ministrul sud-coreean al defensivei, Song Young-moo a declarat că trebuie luate în considerare submarinele cu propulsie nucleară, pentru a contracara amenințarea submarinelor nord-coreene.

Uau. Pe bune?

Dar, să evoluăm…

Întrebat despre nevoia de a construi submarine cu propulsie nucleară vis-a-vis de creșterea amenințării militare dinspre Nord, Song a declarat că ministerul pe care îl păstorește e gata să să ia în considerare treaba asta.

Cică:

“To catch an enemy submarine, we should also have one.”

Ar fi spus Song, ca răspuns la o întrebare legată de contramăsurile ministerului la adresa amenințării Nordiste cu rachete balistice lansate de la bordul submarinelor.

“We are considering an atomic power (nuclear-powered) submarine.”

A adăugat Song.

Ministrul cu nume melodios a făcut aceste declarații la scurt timp după ce Nordiștii au lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Sudiștii, adică ai lui Song, construiesc în prezent trei submarine mari (3000 de tone) diesel electrice, în cadrul programului Jangbogo/KSS-III.

Trei mii. Adică au ajuns din urmă clasa Kilo, la cântar.

Batch II va avea chiar mai mult. Patru mii.

Iar o posibilă următoare variantă ar putea beneficia de propulsie nucleară.

Programul Jangbogo III

În cadrul programului Jangbogo II, primul submarin va fi lansat în anul 2018 și predat marinei Sud Coreene la finalul anului 2022. KS-III va fi cel mai probabil produs în trei serii (Batches).

Batch-I va avea primele două submarine construite de către DSME și al treilea de HHI.

Batch-II va avea trei submarine cu câteva diferențe de proiectare față de Batch-I și o completare cu mai multă tehnologie sud-coreeană. DSME a fost selectat în Mai 2016 pentru proiectarea și construirea primului submarin Batch-II.

Batch-III va cuprinde trei submarine, ultimele trei dintr-un total de nouă ale tipului KSS-III. Ultimul submarin va fi livrat cel mai probabil în anul 2029.

Proiectul original al submarinului include un sistem de lansatoare verticale (VLS) cu șase tuburi. Acestea vor găzdui viitoarea rachetă de croazieră aflată acum în faza de dezvoltare.

Specificații tehnice KSS-III (Jangbogo 3) Batch-I:

Lungime: 83.5 m

Lățime: 9.6 m

Echipaj: 50 marinari

Viteză maximă: 20 noduri

Deplasament la suprafață: 3359 tone

Deplasament în imersiune: 3705 tone

 

Diferențe preconizate la Batch-II comparativ cu Batch-I:

  • Coca lungită, implicit deplasamentul mărit ( până la 4000 de tone)
  • Sporirea numărului de celule VLS, de la 6 la 10
  • Sistem de management al luptei și senzori indigeni

Și alte surprize, căci vorbim despre una dintre țările din vărful clasamentelor acestei planete.

 

Sursa: Navy Recognition

 

Iulian Iamandi