KAI FA-50

KAI FA-50

O veste buna pentru fanii avioanelor de lupta usoare/de antrenament avansat… Korea Aerospace Industries (KAI) a primit o comanda din partea Ministerului Apararii al Coreei de Su pentru furnizarea de FA-50 in valoare de un miliard de dolari.

Referitor la numarul exact de avioane comandate, oficialii KAI au refuzat sa faca declaratii… pe motiv de confidentialitate.

Nici termenul de livrare nu a fost specificat, insa conform Flightglobal avioanele vor fi asamblate pana in 2016 – reprezentantii KAI declarand ca va fi vorba de 1-2 avioane pe luna.

In luna Ianuarie a anului 2012, Ministerul sud coreean al Apararii a comandat 20 avioane FA-50 contra sumei de 600 de milioane de dolari, astfel ca un avion va costa 30 de milioane de dolari.

Primele opt avioane vor fi livrate in 2013, urmand ca restul de 12 sa fie receptionate de catre militari in 2014.

In total, Coreea de Sud ar putea sa se doteze cu 60 pana la 100 de avioane noi din tipul FA-50 care vor inlocui batranele F-5 Tiger II.

Avionul usor de lupta FA-50 este dezvoltat din T-50 Golden Eagle destinat antrenamentului avansat. Poate atinge o viteza de peste 1600 kilometri pe ora si este capabil de un maxim de 1900 kilometri pe ora.

FA-50 este echipat ca si dotare standard cu Link 16, un radar Doppler EL/M-2032, aparatura de vedere pe timp de noapte si un sistem de avertizare.

Ca armament, avionul dispune de un tun de 20 mm, la care se adauga bombe, rachete ghidate si neghidate, totalizand 4.5 tone de incarcatura ofensiva.

In afara Coreei de Sud, FA-50 este foarte probabil sa doteze si Fortele Aeriene Filipineze – 12 aparate, livrabile incepand cu anul 2015.

Sursa: Lenta

Data fiind situatia precara a aviatiei Coreei de Nord, nu vad bine nici avioanele MiG-29 ale acestei tari in caz de razboi, foarte probabil ca FA-50 sa obtina victoria fara sa ajunga la dog-fight cu mai manevrabilul si rapidul Fulcrum.

Desigur, Coreea de Sud isi poate permite un avion de linia a doua. Cine are o economie puternica si este fortat de vecinatatea unui inamic agresiv, poate si are motivatia pentru a obtine rezultate.