Golf II

Golf II

Nordistii fac un pas major, desi-i cam schiopatat, adaugand mobilitate strategica la capabilitatile de lovire cu armament nuclear.

Dincolo de vorbele pentru prezentari in power point, Coreea de Nord a lansat un submarin capabil sa traga cu racehte balistice. Veste ne-o da presa coreeana, care citeaza surse militare si guvernamentale.

Treaba asta ridica noi ingrijorari fata de evolutia amenintarilor Nordului cu rachete si incarcaturi nucleare.

Comunistii au importat un submarin diesel-electric clasa Golf din era sovietica si l-au modificat – a declarat o sursa anonima din guvernul Coreei de Sud.

Golf-urile au fost construite incepand cu anul 1958 si au fost scoase din dotare in 1990.

Nou submarin al nordistilor are o lungime de 67 metri si un deplasament aproximat la circa 3000 de tone, a mai precizat sursa citata.

In ciuda semnelor posibilei dezvoltari a unui nou submarin de catre Coreea de Nord, militarii din Seoul au afirmat ca vecinul de la Nord inca nu dispune de tehnologia necesara utilizarii rachetelor balistice lansate de la bordul submarinelor (SLBM).

Submarinele rusesti din clasa Golf II transporta racheta R-21 SLBM, racheta cu o singura treapta, care este propulsata de combustibil lichid, si care dispune de un cap de lupta cu greutatea de 1180 kilograme. Raza de lovire a rachetei R-21 este de 1420 kilometri.

Pe un site din Coreea de Sud a aparut o informatie care concretizeaza zvonurile:

“The North’s new vessel is what the website 38 North reported last month as ‘an unidentified submarine’ moored in a boat basin at the Sinpo South Shipyard, citing its review of satellite imagery.”

Siteul citat apartine U.S. Korea Institute at the John Hopkins School of Advanced International Studies.

Principalul santier naval nord-coreean capabil sa construiasca submarine se afla la Sinpo, care mai si gazduieste Institutul de Cercetari Maritime al Academiei Nationale de Stiinte ale Apararii.

O alta sursa sud-coreeana afirma ca in incercarea de a monta tuburi lansatoare pe noua nava, vecinii comunisti au efectuat duzini de teste atat pe sol cat si ambarcate.

“According to the analysis of satellite imagery revealed by 38 North, a ground test facility for the SLBM launch has been up and running at the Sinpo shipyard,”

A mai informat sursa, adaugant ca un numar important de teste sunt inca necesare pentru perfectionarea tehnologiei.

Regimul comunist nor-coreean detine probabil 70 de submarine, inclusiv 20 apartinand clasei Romeo (1800 tone).

Ca si efect al cursei inarmarii, Coreea de Sud are in plan dotarea cu sase submarine de 3000 de tone dotate cu rachete balistice, incepand cu anul 2027.

Sursa: Korea Herald

 

– Iulian Iamandi –