11

De data asta, au tras-o bine…

Agenţia de ştiri oficială a Coreei de Nord (KCNA) a anunţat că o rachetă purtătoare a plasat ieri pe orbită cea de-a doua versiune a satelitului Kwangmyongsong-3.

“On December 12, the Kwangmyongsong-3 satellite was successfully launched atop the Unha-3 rocket from the Sohae Space Center,”

“The satellite has reached the designated orbit.”

Lansarea a avut loc la ora locală 08.50 – 04.50 ora Moscovei.

NORAD (North American Aerospace Defense Command) a confirmat lansarea pe site-ul propriu:

“US missile warning systems detected and tracked the launch of a North Korean missile at 7:49 p.m. EST.”

NORAD a mai adăugat că racheta a părut că lansează “un obiect” care a intrat pe orbită.

Casa Albă a etichetat aparenta lansare cu succes a nord-coreenilor drept “highly provocative act”, susţinând că acest gest va avea ca efect izolarea şi pe viitor a Pyongyangului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la rândul său şi-a exprimat îngrijorarea faţă de potenţialul negativ asupra stabilităţii din regiune, datorită acestei lansări.

Guvernul japonez a confirmat că racheta a trecut în traiectoria ei peste Okinawa, dar că militarii japonezi nu au interceptat-o.

Conform autorităţilor japoneze, resturile rezultate în urma desprinderii primei trepte au căzut în Marea Galbenă, la circa 200 de kilometri Vest de peninsula Coreea, în timp ce a doua treaptă s-a separat deasupra Mării Chinei de Est. Cea de-a treia treaptă a căzut la circa 300 de kilometri de coasta estică filipineză, în Oceanul Pacific.

Şi Japonia a condamnat lansarea.

Chiar şi Marea Britanie.

Însă, Japonia – conform agenţiei de presă Kyodo – va solicita o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta acest aspect (lansarea) cât mai repede posibil.

Secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, William Hague, condamnă ferm lansarea.

“I deplore the fact that the DPRK has chosen to prioritize this launch over improving the livelihood of its people. We will be summoning the DPRK Ambassador to the UK to the Foreign and Commonwealth Office,”

A spus Hague.

O încercare precedentă de plasare a unui satelit nord-coreean în orbită a avut loc în luna Aprilie, dar s-a soldat cu un eşec total. Racehta a explodat la scurt timp după decolare.

Deşi Coreea de Nord susţine că noua rachetă a avut ca scop plasarea unui satelit în spaţiu, comunitatea internaţiională a condamnat ceea ce consideră că de fapt este dezvoltarea şi testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) destinată echipării cu capete de luptă nucleare.

Sursa: RIA Novosti

Nasol.

Din partea mea, sincere felicitări pentru reuşită.

Încerc să văd doar beneficiile paşnice ale pasului înainte.