De cultul personalităților ne tragem pe mâini, cu câteva excepții – dar nu multe – miniștrii perindați pe la Apărare n-au avut altceva în plan decât sporirea imaginii personale și construirea piedestalului politic pentru mai multă greutate prin partid întru țintirea unor viitoare funcții de după terminarea mandatului.

România nu a mai achiziționat obuziere autopropulsate de prin anii ‘optzeci, de atunci de când am cumpărat de la fosta URSS o baterie de 2S1 Gvozdika (Garoafa), achiziție urmată de producția sub licență dar pe șasiu de MLI-84. Armata României a scos din serviciu obuzierele autopropulsate sovietice 2S1 și versiunea autohtonă (denumită Model 1989) de vreo douăzeci de ani.

Dacă printr-o tâmpenie a matematicii am aduna cultul personalității ministrului Angel Tîvăr cu retragerea acum 19-20 de ani a obuzierelor autopropulsate din arsenalul nostru și cu 35-40 de ani de la ultima achiziție a obuzierelor autopropulsate de către București, rezultă că vestea desemnării companiei sud-coreene Hanwa Aerospace Co. Ltd. “drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice” ar fi o veste de importanță deosebită pentru România și români, mai ales în contextul desfășurării de mai bine de doi ani a unui război clasic european la gardul nostru.

Citatul de mai la deal face parte din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale în care ne este descris evenimentul “Convorbiri bilaterale ale ministrului apărării naționale cu omologul sud-coreean”, comunicat care începe cu un citat din măiastrul ministru al Apărării:

Ministrul Tîlvăr: „Profilarea Mării Negre ca spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral româno-coreean”.

Peltea.

Păi bine bre, domn’ ministru, din acesta ne ești? Acolo sus-sus, la cârma ministerului Apărării Naționale.

Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice.

Pă la jumatea informării, doar atât aflăm că ai zis? Asta este comunicarea legată de importanta decizie? O menționare din cadrul unui dialogul cu omologul sud-coreean…

Minunat.

Iulian Iamandi