Armata Romana

Convorbire telefonică a secretarului de stat Simona Cojocaru cu omologul australian

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaționale, Simona Cojocaru a avut miercuri, 30 martie, o convorbire telefonică cu omologul australian, Peter Tesch.

Agenda discuțiilor a cuprins aspecte de actualitate vizând situația de securitate din proximitatea României, în contextul războiului din Ucraina, regiunea Indo-Pacific, precum şi perspectivele cooperării româno-australiene în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale.

Convorbire telefonică a secretarului de stat Simona Cojocaru cu omologul australian, Peter Tesch - foto Valentin Ciobîrcă

Convorbire telefonică a secretarului de stat Simona Cojocaru cu omologul australian, Peter Tesch – foto Valentin Ciobîrcă

Pe timpul convorbirii, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar acordat partenerului ucrainean de către cele două ţări, oficialul român subliniind importanța HUB-ului umanitar de la Suceava în susținerea Ucrainei, și a fost exprimată susţinerea totală şi necondiţionată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Totodată, au fost explorate oportunităţile de cooperare bilaterală în domeniul apărării, educației militare și industriei de apărare, dar și în context NATO, ținând seama de statutul Australiei ca partener global al Alianței Nord-Atlantice.

Nu în ultimul rând, au fost reliefate contribuţiile operaţionale în comun, în cadrul ONU. În context, ambele părţi au împărtășit interesul pentru implementarea agendei Femeile, Pacea și Securitatea, purtând discuții pe marginea identificării unor proiecte concrete de colaborare.

În încheiere, cei doi oficiali au convenit asupra continuării dialogului politico-militar în vederea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul apărării.

 Biroul de presă

1 Comment

  • PR, atât. Am vb deja cu un ofițer australian. NU suntem prioritate. Indienii doreau colaborare. Si nepalezii. PE teme contraterorism, război montan,luptă urbană.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: