Marină

Contractul privind navele Mistral, caracterizat drept absurd

Mistral BPC

Mistral BPC

Un oficial rus a caracterizat drept “absurd” contractul pentru cumpărarea a două nave de asalt din clasa Mistral.

Ivan Kharchenko, adjunctul Comisiei Militar-Industriale a spus că înţelegerea în valoare de 1.2 miliarde de dolari semnată cu un constructor de nave francez a fost făcută sub presiunea fostului ministru al Apărării, Anatoly Serdyukov şi acest gest a afectat negativ atât statul cât şi industria constructoare de nave a Rusiei.

“We have been discussing the absurdity of this earlier decision. It was the initiative of Serdyukov and it’s not the only damage he has inflicted to the government and the industry,”

A declarat Kharchenko în cadrul unei întâlniri cu companiile din industria militară, la Moscova.

Rusia şi Franţa au semnat în Iunie 2011 contractul pentru două nave Mistral ce urmau să fie contruite în Franţa.

Prima navă, Vladivostok, este în construcţie la şantierul DCNS din Saint-Nazaire şi va fi livrată în 2014, iar cea de-a doua, Sevastopol, este programată pentru a fi livrată în 2015.

Kharchenko a afirmat că cele două nave trebuiesc completate, altfel Rusia va pierde mai mult dacă anulează contractul.

Un alt contract, pentru încă două nave Mistral a fost în discuţii dar nu s-a concretizat.

Fostul ministru al Apărării a fost demis din funcţie în urma unor investigaţii. Fraudă…

Declaraţiile lui Kharchenko apar la o zi după ce comandantul Forţelor Terestre, Vladimir Chirkin, a anunţat că Ministerul Apărării nu va suplimenta comanda de blindate Iveco Lynx.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –

8 Comments

 • Mai sa fie toate chestiile cumparate de fotul mionistru sunt praf, nu aveau nevoie de ele dar le vor folosi cu brio, si Lynx-ul si Mistralurile trebuiesc in Armata Rusa asa ca asta este doar praf in ochi!
  Se apuca si rusii de copiere si pus sublerele si masinile de masurat 3D pe chestiile occidentale.

 • Nu asi folosi termenul de “navà de asalt” pentru Mistral.

  În francezà îi spune “BPC” (Bâtiment de Projection et Commandement) ceea ce am putea traduce prin “Navà de Proiectie (desfàsurare) si Comandare”

 • De cand a venit nenea Shoigu asta la ministeru aparararii, vad ca se procedeaza ca la noi. Adica se purica toate contractele si se semneaza altele, poate mai iese un ban acolo. Oricum dubios Shoigu asta, apropiat al lui Putin, fost sef pe la Emercom, adica un fel de pompier mai mare in grad, erou al federatiei ruse si conform wikipedia are cea mai mare colectie de sabii vechi de samurai din rusia, estimata la vreo 40 de milioane de coco.

  • pai oricine a intrat cat de cat in istoria mai recenta sau mai putin recenta a Rusiei(URSS) stie ca au obsesia asta a “demascarii” si a desfiintari a tot ce s-a facut inainte. Chestie pe care din pacate am preluat-o si noi, ma rog, asta e alta poveste. Rusii o sa piarda iar un numar de ani incercand sa reinventeze ce-au inventat altii in anii ’80. Cat despre pusul sublerului pe piese ce sa zic…la unele poate sa-ti dea si planurile de executie si tot degeaba daca nu ai cu ce sa le fabrici.

   • Daca nu ai cu CINE sa le fabrici. Aici e buba mare in Rusia. la fel ca si pe la noi meseriasii buni au iesit pe la o binemeritata pensie, cei care au ceva experienta au luat-o pe cont propriu sau au plecat in sectorul privat ori pe afara la lucru.
    A nu se crede ca sunt praf la capitalul uman, dar vodca si urmarile ei (ciroza, boli pulmonare etc) au rarit bine randurile batranilor meseriasi in domeniul lor de activitate. Daca vor sa o ia iar de la capat vor fi cativa ani buni de pregatire a personalului din productie inainte de a zice ca pot produce in masa cum o faceau odinioara.

 • Bre, chestia asta cu “demascarea” si desfiintarea si inlocuirea la tot ce s-a facut de precedenti… e o obsesie la rusi ( si din pacate avem asa ceva si in R.Moldova )Dar din alta parte, zic ca Fencea Marius are dreptate – e un fel de ” praf in ochi”

 • Eu cred ca rusii si-au dat seama ca Mistralurile astea nu prea le folosesc la nimic si sunt depasite tehnologic, chiar daca e ceva cu mult peste ce au ei in dotare.
  Rusii trebuiau sa cumpere o nava in genul celei pe care o au spanioliii, din clasa Juan Carlos I (L61), ca puteau sa puna si MIG-29 sa decoleze de pe ea la nevoie. 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: