TPS-77
Ministerul Apărării prin compania Romtehnica a atribuit concernului american Lockheed Martin Overseas Corporation contractul de livrare a radarelor mobile cu rază lungă de acțiune, TPS-77.
Valoarea contractului este de 32, 7 milioane USD și cel mai probabil vizează achiziția a 2 radare plus alte echipamente aferente.
La începutul anului 2013 a fost emis de către MApN un RFI pentru achiziția de radare mobile cu rază lungă de acțiune, în cursul aceluași an achiziția a două sisteme radar mobile cu rază lungă de acțiune a fost stopată, motivul invocat în Buletinul Contractelor al Departamentului pentru Armamente fiind primirea unor oferte inacceptabile.
Iar în data de 20 octombrie 2015 a fost publicat alt RFI de către Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare adresat doar companiei Lockheed Martin pentru furnizarea de informații legate de sistemul radar TPS-77, menționându-se interesul României pentru un posibil upgrade care să îi adauge sistemului capabilități TBM.
– David Victor –
Foarte interesant. Spike, radare, remorchere, UAV-uri. Sa speram ca o tin tot asa, ca ne lipsesc multe.
mai .nimic. .de dat la cap …. doar pt early warning si gherila
Chiar si asa, comparand cu seceta tot mai accentuata din perioada 2005-2012, din 2013/2014 de bine de rau se misca dracului ceva.
F-16, radarele ATAR/modernizarea HAWK, achizitia a peste 400 de Dacia Duster, veste antiglont, UAV-uri donate de americani, camioane Iveco, radare TPS-77, remorchere, sistemele Spike portabile, plus reparatiile/reanimarile de tehnica si sa vedem ce o sa mai urmeze.
Putem spune ca suntem intr-un al doilea „puseu” al modernizarii armatei dupa cel din perioada 1996-2004.
Sunt curios cine castiga comanda mare de camioane.
achizitia de camioane ar trebui sa fie ultima grija a Romaniei. ok, ai nevoie de combinatia tractor+trailer, sisteme Larom,Atrom si poate ceva pt transport containere.de preferat sa fie montate pe masini noi.inzapeziri,inundatii cand au fost,armata a iesit si si-a indeplinit misiunea.chiar daca e vechi si cu dificultati de intretinere,parcul auto actual satisface nevoile de transport ale armatei.deci comanda aia mare mai poate astepta.fortele navale, aeriene sunt prioritare.apararea antiaeriana.la terestre mai un spike,un mli.pe de alta parte la tancuri situatie grea.se analizeaza…zecile de propuneri venite din partea specialistilor romani.indiferent din ce domeniu provin.si asta doar la tancuri.ca nu doar la fotbal ne pricepem toti.propunerile se primesc pe www.”LUMEA COPIILOR”.ro rubrica Minitehnicus 🙂
Serios?
No, deci e de bine, am rezolvat și camioanele…
Astept achiziția de HSAM. Totuși încă un pas în direcția cea bună.
Și e d-abia ianuarie. Asta ca să fim optimiști. Parcă vezi că anu’ ăsta învie din morți TBT 8X8.
Pai nu TBT 8×8 nu e mort, e doar slab-finantat. 2016 ii poate aduce resurse pentru inca ceva pasi.
HSAM si TBT sunt chestii mari si complicate, in perioada imediat urmatoare prioritatea zero ar trebui sa o repezinte dotarea cu un sistem SHORAD(VL-MICA/SLAMRAM/SPYDER etc)
La TBT e musai sa-l bage in productie in 2018. HSAM e necesarul din cauza concentrarii de rachete de croaziera si aviatie rusă în Crimeea. VSHORAD/SHORAD mai pot astepta. Si de preferat sa nu fie prostia aia de SIRET vanturata de ceva vreme. Sistemul CAMM mi se pare alegerea optimă atât ptr forțele terestre cât și pentru forțele aeriene.
Sistemele HSAM ar costa cam 1-2 mld euro, foarte necesare fara nicio discutie, insa este foarte probabil sa se gaseasca atat de multi bani in viitorul apropiat avand in vedere ca bugetul pe 2016 o sa fie pe muchie de cutit, in 2017 or sa inceapa ajustarile bugetare la care se adauga riscul ca undeva in 2017-2020 sa fim loviti de un val de recesiune sau chiar de criza(al doilea „v”).
Din ce declara astia, urmatoarele programe care ar putea sa fie demarate in perioada urmatoare sunt modernizarea fregatelor si a doua escadrila de F-16.
Amandoua ar costa undeva intre 350-500 milioane euro, cred ca ar fi mai potrivit ca banii astia sa fie bagati intr-un sistem antiaerian SHORAD si daca se poate VSHORAD, sisteme care ar reprezenta o amenintare mult mai mare pentru o potentiala armata invadatoare rusa decat inca o escadrila de F-16 si 2 fregate modernizate.
De unde is 2? Ca pretul unitar e de 22 MUSD per buc. Doar americanii le iau la pret redus (14-15 per buc.).
„Valoarea contractului este de 32, 7 milioane USD și cel mai probabil vizează achiziția a 2 radare plus alte echipamente aferente”
Este o presupunere plecata de la achizitia stopata in 2013 a 2 sisteme radar.
http://dpa.ro/images/buletinul_contractelor/2014/bc2014_1.pdf
pg..13, nr crt 5
[…] Asa cum am mai scris valoarea contractului este de 32.7 milioane de dolari. […]