Rubrici permanente Vinerea Spatiala

Conferinta de presa a ARCA – Contract cu ESA

ExoMars_HADT_Vehiculul_de_testare_DTV_al_ARCA_deschide_parasuta

Vehiculul de testare DTV al ARCA deschide paraşuta

De la ARCA citire:

28 decembrie 2012

ARCA va efectua teste de zbor pentru nava de explorare ExoMars a Agenţiei Spaţiale Europene

ARCA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat un contract de 1,1 mil. $ pentru programul ExoMars. Pe parcursul contractului, ARCA va contribui la programul navei spaţiale ExoMars 2016, prin testarea paraşutelor, care-i vor permite aterizarea în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte.

Decizia de colaborare a fost luată după o serie de întâlniri preliminare intre ARCA şi ESA. La aceste întâlniri, Agenţia Spaţială Europeană a prezentat cerinţele programului, iar ARCA a răspuns acestor cerinţe după capabilitaţile şi expertiza tehnică.

ARCA_ESA_ExoMars_Bucharest_second_meeting_11

Bucureşti, cea de-a doua întâlnire ARCA & ESA pe tema ExoMars

ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare.

Vehiculul, numit DTV sau Drop Test Vehicle, va fi lansat până la altitudinea de 30 km, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0.8 Mach. La această viteză transonică, DTV-ul va declanşa paraşutele, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale Planetei Marte.

Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de Control şi Comandă a Zborului aparţinând ARCA.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-11

“ARCA va testa paraşutele pentru nava spaţială ExoMars în 2013, pe parcursul Programului High Altitude Drop Test. După încheierea programului va trebui să calificăm paraşutele pentru integrarea la bordul navei spaţiale ExoMars, ceea ce îi va permite să aterizeze în siguranţă pe suprafaţa Planetei Marte.” – Don McCoy – ESA, ExoMars Project Manager.

“Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-22

Despre ExoMars

Programul ExoMars, al Agenţiei Spaţiale Europene, vizează explorarea planetei Marte.
Misiunea ExoMars va fi lansată în ianuarie 2016 cu o rachetă rusească Proton. Nava va fi formată dintr-o navă Orbiter şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi aterizare – EDM). Călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni.
Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera lui Marte. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi va ateriza uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de aterizare pe suprafaţa Planetei Marte.
Secţiunea Orbiter a navei spaţiale ExoMars se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca în final să se stabilească pe o orbită circulară de cca. 400 km, de unde va realiza misiunea ştiinţifică.
ExoMars website: Aici

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-23

Despre ARCA

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte şi lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, într-un mod inovativ, ceea ce permite accesul în spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
In 10 ani de activitate, noi am obţinut o experienţă unică în lume, utilizând cele mai mici bugete raportate la realizările proprii din domeniul aerospaţial. Pe lângă aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni din diverse instituţii civile şi militare şi a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-18
Pentru a facilita accesul în spaţiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, având la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.
Elementul central în atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele având un raport tracţiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. În acelaşi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodată pentru prima treapta a unui lansator orbital.
Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a căror masă, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Şi in acest caz, performanţa vine la un preţ scăzut.
Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează şi lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-17

Realizări
– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
– Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-12

Proiecte în lucru

Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
– dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
– câştigarea competiţiei de astronautică robotică de 30 milioane $, Google Lunar X Prize;
– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
ARCA website: Aici

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-1

***

De la fata locului, conferinta de presa a celor de la ARCA a aratat cam asa:

Dupa o scurta introducere, facuta de domnul Claudiu Cercel, Vicepresedinte al BRD a luat cuvantul domnul Dumitru Popescu, Presedinte al ARCA. Acesta a facut o scurta descriere a programului ExoMars de colaborare intre ESA si Roscosmos, program cu o valoare totala de un miliard de Euro. ESA se va ocupa de realizarea navei ExoMars, destinata explorarii suprafetei Planetei Rosii, in timp ce rusii vor fi responsabili de lansarea navei cu ajutorul unei rachete Proton-M. Pana la momentul de gratie din anul 2016 cand ansamblul Proton-ExoMars se va desprinde de rampa de lansare a cosmodromului Baikonur, trebuiesc facute testele pentru validarea diverselor concepte si subsisteme ce vor intra in componenta ExoMars.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-5

Intra in scena ARCA…

…care a fost aleasa in defavoarea unor firme din SUA, Rusia si Japonia pentru a realiza testele de validare a  sistemului de franare a navetei ExoMars. Astfel contractul in valoare de 1.1 milioane de dolari prevede constructia si lansarea a doua baloane solare si a doua vehicule de testare DTV (Drop Test Vehicle). DTV-ul va avea aceeasi greutate ca si modulul ExoMars (604 kg) iar pentru a se obtine rezultate cat mai concludente in cadrul testelor, lansarea a acestuia se va face la o inaltime de 30000 metri (inaltime la care se va putea simula, cu o acuratete de aproximativ 98 de procente, atmosfera rarefiata a planetei Marte).

Testele vor avea loc in doua trasne, prima in perioada Aprilie-Mai 2013 iar a doua in Septembrie-Noiembrie, datele obtinute urmand sa fie transmise in timp real  la Centrul de Control si Comanda a Zborului apartinand ARCA, via legatura radio, precum si la sediul ESA, via satelit.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-19

ARCA a demarat deja fabricatia a doua uriase baloane solare cu volum de aproximativ 100000 metri cubi si a doua DTV-uri. Baloanele sunt fabricate din polietilena de inalta densitate urmand sa fie umplute cu Heliu. DTV-urile vor fi construite din materiale compozite si rasini epoxidice urmand ca echipamentele radioelectronice si de telemetrie aflate la bord sa provina de la ARCA. ESA va pune la dispozitie subansambrurile sistemului de franare. Parasuta (fabricata de o firma italiana), containerul de stocare al acesteia, cartusul pirotehnic de ejectare a acesteia si sistemele de declansare vor fi identice cu cele ce vor fi instalate pe ExoMars.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-9

Dupa ce se va atinge inaltimea de 30 km, DTV-ul se va desprinde de balonul solar lansator. Dupa o cadere libera de 25 de secunde, timp in care DTV-ul va atinge o viteza de 0.8  Mach va fi deschisa parasuta de franare cu un diametru de 12 metri, parasuta ce va asigura o viteza de 14 m/s la amerizare, testele urmand sa se desfasoare deasupra Marii Negre. Deschiderea si functionarea parasutei vor fi supravegeate cu 3 camere de luat vederi: una HD (pusa la dispozitie de ARCA), una SD (pusa la dispozitie de ESA) si una de mare viteza, care va trage 10000 de cadre pe secunda.

Conferinta-ARCA-Decembrie-2012-pz-20

Domnul Dumitru Popescu, Directorul ARCA, a precizat legat de colaborarea cu ESA la programul ExoMars, ca da oarecum peste cap celelalte doua programe ale asociatiei pe care o conduce: Haas 2C si IAR-111, resurse umane trebuind deturnate de la aceste doua programe si directionate catre proiectarea/executia DTV si a baloanelor. Dumitru Popescu a mai precizat ca ExoMars este un “program de prestigiu.”

Aviz amatorilor: pentru a putea recupera intarzierile aparute la cele doua programe principale ale asociatiei, Haas 2C si IAR-111, ARCA face angajari de personal…

Apropos, din seara asta avem o rubrică nouă în rândul celor permanente: Vinerea Spaţială. Dat fiind interesul de care s-a bucurat abandonarea subdomeniului /space şi înlocuirea acestuia cu publicarea pe “master” în fiecare început de zi cu un articol pe această temă, am decis să înfiinţăm şi o rubrică dedicată, săptămânală, unde să putem trata mai mult decât noutăţile zilnice.

Mai multe imagini de la conferinta de presa, pe Facebook. Click aici.

Cum mai avem de procesat la înregistrarea video, amânăm prezentarea acestuia pentru mîine.

– Griffon236 –

 

5 Comments

  • God Speed, ARCA!

    Mult succes cu noua rubrica, resboinicilor. Mie imi face placere sa citesc despre cosmos si cred ca ati procedat bine cu diversificarea.

  • Arca trebuie sa isi imbunatateasca imaginea in Romania. Asa cum ne stim suntem sceptici iar daca cineva in Romania vrea sa afecteze imaginea altcuiva, este pur si simplu suficient si foarte eficient doar sa lanseze niste zvonuri. Cel mai probabil zvonurile despre Arca Space au la baza agentia de stat spatiala, pe motiv de invidie: o mana de entuziasti reusesc mai multe decat ei…

    • 50% din contributiile pe care Romania si Polonia le vor plati ESA in 2013-2017 vor fi folosite pentru programul ExoMars. In 2012 Romania a platit o “cotizatie” de 7,5 milioane Euro. Iar in 2011 a platit 3,5 milioane Euro ca sa devina membru ESA. Deci se poate spune ca ARCA beneficiaza in acest moment de un mic “offset” oferit Romaniei.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: