În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate. Tema conferinței a abordat problematica: „Shaping Nations for Conflict and War. Propaganda, Disinformation and Strategic Communication. Implications for Policy Makers”. Activitatea s-a desfășurat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din municipiul Sibiu.

Conferințele anuale ale CSWG din cadrul Consorțiului PfP se înscriu în linia activităților științifice internaționale de referință în domeniul istoriei militare, securității și apărării. Manifestarea a reunit reputați istorici și specialiști din 19 state membre ale NATO și partenere (Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Olanda, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Polonia, Turcia, Ucraina și Ungaria), reprezentând, astfel, o platformă extinsă de dialog științific și cooperare în domeniul cercetării.

Lucrările conferinței au fost deschise prin mesajul secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Simona Cojocaru, care a subliniat nevoia de cunoaștere și înțelegere a modului în care dezinformarea și propaganda au fost și sunt folosite ca instrumente de purtare a războiului, influențând în mod definitoriu tipologia de acțiune a statelor.

De asemenea, au luat cuvântul general-locotenent Iulian Berdilă din partea Statului Major al Apărării, directorul executiv al Consorțiului PfP, dr. Raphael F. Perl (SUA), dr. Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară, și dr. Niels Bo Poulsen, directorul Institutului pentru strategie și studii de război din Danemarca. Generalul-locotenent Iulian Berdilă a subliniat importanța dezvoltării dialogului științific și necesitatea construirii unei platforme cât mai extinse de dezbateri care să permită atât cunoașterea experiențelor istorice, cât și a modului în care trecutul ne poate facilita o mai bună înțelegere a dinamicilor actuale ale conflictelor.

Comunicările susținute în cadrul conferinței au abordat problematici legate de modul în care propaganda a fost folosită în timpul celor două conflagrații mondiale, rolul comunicării strategice ca parte a acțiunilor de contracarare a dezinformării, folosirea instrumentelor de comunicare în masă, tehnici de propagandă și dezinformare în timp de război etc. Au fost prezentate atât studii de caz, pornind de la experiențele naționale istorice specifice, cât și aspecte care țin de războiul informațional actual.

Activitățile științifice desfășurate de CSWG în cadrul Consorțiului PfP aduc o importantă contribuție la dezvoltarea cooperării și dialogului regional, oferind, totodată, o platformă valoroasă de cunoaștere și înțelegere a fenomenului războiului în ansamblul său.

Biroul de presă