Secretarul de stat Mircea Duşa a participat, în perioada 10-11 octombrie, la Reuniunea miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Batumi, Georgia.

Drapelul Georgiei

Drapelul Georgiei

În plenul reuniunii, şeful departamentului pentru politica de apărare şi planificare a reafirmat susţinerea pe care România o acordă, în cadrul SEDM,  politicii ,,uşilor deschise” şi  procesului de revizuire strategică la nivelul iniţiativei. Secretarul de stat a susţinut importanţa creşterii nivelului de interoperabilitate şi de pregătire a Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) la standardele NATO şi a subliniat, în acest sens, contribuţia României la realizarea unui plan de instruire pe termen lung, cu soluţii practice de cooperare între Comandamentul SEEBRIG şi comandamentele NATO din regiune.

,,Cooperarea regională este modalitatea concretă prin care ne menţinem puternici şi solidari, România fiind un promotor al abordării regionale, în zona Mării Negre şi în Balcani. Este necesar să consolidăm procesul SEDM, ca principală iniţiativă regională în domeniul apărării, pentru a asigura menţinerea climatului de securitate şi stabilitate,” a afirmat Mircea Duşa.

În marja reuniunii, oficialul MApN a avut o întâlnire bilaterală cu prim-locţiitorul ministrului apărării din Georgia, Lela Chikovani. ­­­­Printre temele abordate s-au numărat stadiul şi perspectivele relaţiei de cooperare în domeniul apărării dintre cele două state. Mircea Duşa a remarcat progresele făcute de Georgia în reformarea sectorului de apărare şi a evidenţiat contribuţia ţării noastre la acest proces. În context, a reafirmat susţinerea pentru intensificarea activităţilor de instruire şi a exerciţiilor comune, precum şi pentru continuarea participării militarilor georgieni la programe de pregătire în instituţiile de învăţământ militar din România.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au semnat ,,Memorandumul de Înţelegere privind asigurarea reciprocă a sprijinului naţiunii-gazdă”. Documentul va facilita acordarea, în condiţii de reciprocitate, a suportului pentru desfăşurarea de operaţii militare şi instruire în comun.

Secția Presă