Creatorul celebrului personaj Conan Barbarul şi a întregii lumi fictive denumită „Hiboria” este Robert Ervin Howard (1906-1936), autor american și unul dintre pionierii fantasticului întunecat de calitate (fiind considerat, printre altele, părintele subspeciei literare „sword and sorcery”).

Încă din copilărie, Robert E. Howard și-a dorit să devină scriitor, găsind inspirație în operele unor autori precum Jack London, Rudyard Kipling, H.P. Lovecraft. Tipul autodidactului, avea să devină, ulterior, un important membru al faimosului „Cerc Lovecraft” (grup literar) și, mult mai târziu, unul dintre scriitorii preferați ai lui (totodată, sursă de inspirație pentru) George R.R. Martin.

robert-e-howard

Cea mai faimoasă creaţie a autorului rămâne personajul „Conan” (cunoscut astăzi sub numele de „Conan Barbarul”, mai ales ca urmare a ecranizării în care rolul eroului este jucat de Arnold Schwarzenegger), personaj a cărui importanţă culturală a fost asemuită cu aceea a unor Tarzan, James Bond, Dracula, Sherlock Holmes, Batman.

Numele său original este „Conan Cimerianul” (datorită locului de provenienţă – Cimeria; interesant, se pare că populația cimeriană care l-a inspirat pe Howard în acest sens constituia o ramură a populației trace, ceea ce ni-l face pe Conan, într-o oarecare măsură, „strămoș”). Nu este niciodată descris detaliat din punct de vedere fizic, menționându-se doar că are „ochi albaștri pătrunzători” și „o coamă de păr negru”, iar adjectivele folosite pentru a-l creiona sunt de tipul „gigant”, „masiv” sau „uriaș.”

Conan Barbarul: O vrajitoare se va naste

Conan s-a născut chiar pe un câmp de luptă şi s-a maturizat foarte repede, la vârsta de cincisprezece ani fiind deja un războinic de temut. El este surprins călătorind pe tot cuprinsul ținutului fantastic Hiboria, în cursul aventurilor sale dând dovadă de curaj şi de fapte eroice, ucigând monştri care de care mai grozavi sau vrăjitori nefaşti, salvând prinţese frumoase şi împrietenindu-se cu personaje teribil de ciudate sau de simpatice (toate acestea reprezentând elemente clasice ale literaturii fantastice).

Astfel, a fost faimos și ca barbar, hoţ, proscris, mercenar şi pirat, dar, în cele mai multe cazuri, „contemporanii” îl vedeau ca pe un erou legendar, prețuit pentru virtuțile sale, deosebitul curaj și înaltul simț al onoarei și al justiției. Textele care îl au pe Conan ca personaj principal urmăresc evoluţia lui în timp, culminând cu momentul în care acesta, deja în vârstă de peste patruzeci de ani, ucide regele tiranic al regatului Achilonia şi devine el însuşi rege.

Editura Crux Publishing își propune să publice integrala operelor lui Robert E. Howard, alegând ca prim titlu o nuvelă complexă ce îl are ca protagonist pe nimeni altul decât pe legendarul erou Conan Barbarul. Conținând probabil una dintre cele mai emblematice scene din istoria curentului literar sword & sorcery, nuvela O vrăjitoare se va naște aduce în prim-plan acele elemente care l-au făcut pe Robert E. Howard să fie considerat unul dintre părinții fantasticului întunecat de calitate: acțiune dinamică, eroi excepționali surprinși în situații excepționale și un univers de o frumusețe uluitoare.

Conan Barbarul

Lansarea oficială a nuvelei va avea loc sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 15.00, în cadrul Târgului de Carte Final Frontier (Connect Hub, Bvd. Dacia nr. 99). La lansare vor participa Șerban Andrei Mazilu (scriitor), Oliviu Crâznic (scriitor, critic literar), Lect. Univ. Dr. Florin Pîtea (scriitor) și Mara Radu (scriitoare).

Lansari Crux Publishing Targ Final Frontier

În articolul său intitulat Reading Recommendations (publicat în jurnalul virtual Not A Blog, la data de 13 martie 2013 – grrm.livejournal.com), George R.R. Martin aduce un omagiu scriitorilor clasici, menționându-l pe Robert E. Howard printre autorii fără ale căror realizări și influență literară Urzeala tronurilor nu ar fi putut să existe.

Bucurându-ne de faptul că unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți scriitori contemporani își îndeamnă cititorii să (re)descopere clasicii, aducem pe piața românească de carte primul volum din Integrala Robert E. Howard, pe care am decis să o deschidem – se putea altfel? – cu aventurile lui Conan Barbarul.

Oliviu Crâznic (scriitor, critic literar, autorul volumului de colecție Ceasul fantasmelor)

Vreți să aflați mai multe despre unul din părinții literaturii fantasy? Despre Conan Barbarul și fabuloasa lume a Hiboriei? Nuvela vine însoțită de o postfață semnată de scriitoarea Helena Cade, autoarea seriei fantastice The Iron Gods (Ed. Geek Network Print, 2015).

Nuvela Conan Barbarul: O vrăjitoare se va naște este disponibilă pentru precomandă cu o reducere de 15% numai până pe 3 aprilie pe site-ul editurii Crux Publishing. Ca de obicei, transportul e din partea casei!