COMUNICAT
Ministerul Culturii promoveaza o Hotarare de Guvern pentru infiintarea Casei Memoriale Coanda
“Greu de imaginat cum Casa Coanda ajunge sa se vanda pe bucati! Spun asta ca simplu cetatean…” Mircea Diaconu, Ministrul Culturii
Campania “ Infiintam impreuna Casa Memoriala Coanda” initiata de Asociatia Henri Coanda, in parteneriat cu Jurnalul National incepe sa dea roade. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu a anuntat ca Ministerul a initiat deja toate demersurile legale pentru infiintarea Muzeului Coanda. Acestea constau intr-o Hotarare de Guvern pentru trecerea parterului din administrarea RAAPPS in cea a Ministerului Culturii si intr-o actiune in justitie pentru anularea actului de vanzare cumparare a etajului imobilului catre o persoana fizica. Declaratiile au fost facute de ministrul culturii in cadrul conferintei de presa, organizate in 11 iunie, de catre Asociatia Henri Coanda, in parteneriat cu Jurnalul National si Biblioteca Nationala. Conferinta a avut loc in urma unei sesiuni de dezbateri, cu toti reprezentantii institutiilor implicate, pentru identificarea unor solutii pentru infiintarea cat mai rapida a Casei Memoriale si a Muzeului National Henri Coanda.
Cu toate ca savantul Henri Coanda este o personalitate simbol a Romaniei, cunoscuta in toate colturile lumii, la ora actuala nu exista nicio Casa Memoriala sau un muzeu pentru el. Acestea in conditiile in care familia sa a lasat statului roman imobilul din Bucuesti, Bd.Lascar Caratgiu, nr 29 , cu clauza expresa a infiintarii unui Muzeu Coanda. La randul sau, savantul si-a exprimat dorinta, inca din timpul vietii, de a pune la dispozitie aceasta casa pentru a crea un Institut al Gandirii Romanesti, in care sa adune tinerii cei mai creativi pentru a valorifica potentialul inteligentei romanesti.
Actualmente, documentele si obiectele donate statului roman de familia Coanda se afla depozitate la mai multe institutii si muzee, un etaj al casei in care a locuit este vandut ilegal unei persoane fizice, iar parterul se afla in administrarea RAAPPS si nu este locuit.
De aceea, Asociatia Henri Coanda, in parteneriat cu Jurnalul National si Biblioteca Nationala a României au organizat pe data de 11 iunie 2012 o dezbatere cu reprezentantii tuturor institutiilor implicate, in vederea identificarii solutiilor pentru infiintarea Casei Memoriale Coanda.
Scopul discutiei a fosti gasirea unei modalitati legale, rapide si eficiente de infiintare, administrare si organizare a Casei Memoriale Coanda si a Muzeului National Henri Coanda, in casa care a apartinut familiei Coanda, impreuna cu tot patrimoniul Coanda: cel donat Academiei Române si aflat in custodie la Muzeul National Tehnic Dimitrie Leonida, precum si cel donat statului român prin Ministerul Afacerilor Externe si aflat la Muzeul National al Aviatiei Romane, din subordinea Ministerului Apararii Nationale.
Sorin Dinea, presedintele Asociatiei Henri Coanda a precizat ca: “Sunt 5-600 de kilograme de documente, donate statului roman de familia Coanda inca din anul 1974 cu dorinta de a fi “expuse la muzeul Coanda” . Pana acum nu au putut fi arhivate, clasate, studiate si valorificate corespunzator. Este cazul ca la 40 de ani de la plecarea lui de pe acest Pamant, sa-i aducem un omagiu si sa mutam tot acest patrimoniu mobil in casa familiei sale si sa oferim acces la aceste documentele care inca se afla in stadiul de depozitare. Nu trebuie sa ne inversunam sa le detinem, ci sa vedem cum putem sa le utilizam si sa le valorificam. Acestea nu reprezinta o imagine a trecutului, ci o posibilitate de a dezvolta solutii noi pentru viitor”.
Academia Romana si-a exprimat disponibilitatea de a transfera patrimoniul sau, aflat in custodia Muzeului National Tehnic Dimitrie Leonida, catre Muzeul Coanda, de indata ce se va infiinta.
Opinie separata au facut reprezentantii Statului Major al Fortelor Aeriene, care considera ca “arhiva Coanda poate fi expusa si se poate reprezenta activitatea Coanda in cadrul Muzeului Aviatiei”. Chiar daca o mica parte din aceasta arhiva si-ar putea gasi locul la Muzeul Aviatiei, cele mai multe documente nu au nicio legatura cu aviatia, Coanda avand inventii si realizari in domenii precum constructii, transporturi, agricultura, biologie, protectia mediului si altle.
Conferinta de presa care a avut loc la finalul dezbaterilor a fost prezidata de Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care si-a aratat tot sprijinul pentru infiintarea muzeului Coanda. ”Ministerul Culturii s-a miscat foarte repede. “De ce? Pentru ca exista o nervozitate care apare peste tot. Greu de imaginat cum Casa Coanda ajunge sa se vanda pe bucati! Spun asta ca simplu cetatean…Am o luna de cand sunt aici si am venit cu mirarile si nervozitatile de pe strada”, a spus Mircea Diaconu.
Pentru orice informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati
Asociatia Henri Coanda are misiunea de a pastra patrimoniul Coanda, de a promova imaginea corecta a savantului si de a continua opera sa stiintifica.
Sorin Dinea
dr. ing Aerospatiale
Presedinte Asociatia Henri Coanda
————————————————————————————————————————-
Documente suplimentare:
– Moştenirea Patrimonială lăsată României de Henri Coandă*
– Organizaţia Henri Coandă – activitate Iunie 2010 – prezent*
*Documentele ne-au fost trimise de către Asociaţia Henri Coandă, fiind găzduite şi pe portalul Resboiu pentru a fi consultate de către cei interesaţi.
Documentele sunt în format .pdf şi pot fi accesate printr-un click pe linkuri.
Mulţumim domnului doctor inginer Sorin Dinea pentru informaţiile furnizate, precum şi pentru timpul alocat discuţiei-interviu cu colegii mei, de zilele trecute.
Din ce am citit in acele documente este vorba de o cantitate enorma de documente. De ce oare le tin ascunse cei in a caror posesie se afla in acest moment? De ce nu le pun la dispozitie pentru a fi studiate? Mi se pare o prostie sa se opuna!!
Greucene, ai pus punctul pe “i”!
Zilele trecute vorbeam cu Giuseppe exact despre chestia asta si ma abtin sa scriu la ce concluzie am ajuns!
Trebuie sa avem acces la ce a lasat in urma sa marele nostru savant Henri Coanda, nu sa fim constienti ca exista pe vreundeva depozitate si doar atat…
Pai ar fi bine ca oamenii astia sa le puna pe un site dedicat.
Exista totusi un mic muzeu dedicat lui Coanda si domnul Dinea stie bine acest lucru. El se afla la Perisor (Dolj) si chiar daca nu indeplineste standarde inalte, este singurul punct muzeal dedicat intru totul savantului. Acolo se desfasoara in fiecare an activitati dedicate memoriei lui Coanda si tot acolo isi vor gasi finalitatea cateva proiecte initiate inca de acum cativa ani de cei din zona (si pe acestea dl. Dinea le cunoaste, dar…). Inteleg ca flamura trebuie purtata de o singura persoana, dar nu pot sa pricep modul in care se desfasoara disputa pentru alegerea ei. Oricum, mult succes!
OBIECTIVUL NR.1 ESTE RECUPERAREA CASEI LUI COANDA SI APOI,TRANSFORMAREA ACESTEIA IN MUZEU UNDE VOR FI ADUSE OBIECTE SI DOCUMENTE NEEXPUSE LA ACEASTA ORA.
Ma bucur ca ministrul culturii lua aceasta initiativa si sunt sigur ca o sa faca o impresie buna daca se tine de astfel de initiative, absolut necesare .