Armata Romana

Comunicat de presa MApN: Mircea Dusa la Reuniunea Dialogului strategic structurat romano – polon

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a participat marți, 16 ianuarie, la cea de-a şaptea rundă a Dialogului strategic structurat România – Polonia. Reuniunea a avut loc la Varşovia, iar delegaţia condusă de Mircea Duşa a fost însoţită de cea a Ministerului Afacerilor Externe, condusă de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice, George Ciamba.

Mircea Dușa la bordul fregatei F-222 Regina Maria

Mircea Dușa la bordul fregatei F-222 Regina Maria

Subiectele abordate au vizat situaţia de securitate regională, implementarea măsurilor de asigurare şi adaptare agreate la Summit-urile NATO din Ţara Galilor şi de la Varşovia, respectiv abordarea unitară a flancului estic şi a prezenţei înaintate adaptate pe toate componentele sale, dar şi teme de actualitate, în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Bruxelles.

Oficialii celor două state au aprofundat şi teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene, respectiv cooperarea structurată permanentă, pentru a  identifica modalităţi concrete de cooperare în implementarea obiectivelor de pe agenda apărării europene.

Dialogul s-a axat în egală măsură şi pe cooperarea româno – polonă în plan bilateral, respectiv regional, în special din perspectiva co-organizării de către cele două ţări a Reuniunii B9, la nivel de miniştri ai apărării, ce va avea loc în luna martie, la Bucureşti.

În contextul privind alocarea a 2% din PIB sectorului apărării, au fost abordate aspecte privind planificarea înzestrării Forţelor Armate Române şi au fost  evidenţiate eforturile depuse de România pentru modernizarea echipamentelor militare.

Discuţiile au constituit un excelent prilej de consolidare a relaţiilor româno – polone, în contextul oferit de Parteneriatul strategic dintre cele două state, iar oficialii au convenit să continue consultările în plan bilateral astfel încât să armonizeze poziţiile exprimate de cele două ţări în cadrul NATO şi UE.

Biroul de Presă

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: