OneSpace Technology Co., companie privată chineză cu sediul în Beijing, a lansat cu succes prima rachetă suborbitală. Acesta a fost primul zbor pentru sectorul comercial chinez.

OneSpace Technologies OS-X

OneSpace Technologies OS-X

Supranumit Chongqing Liangjiang Star, boosterul s-a desprins de sol într-o zonă de lansare special amenajată în nord-vestul Chinei.

Misiunea a fost desemnată cu numele OS-X0, pentru că a fost prima lansare de test a rachetei OS-X a firmei OneSpace.

În timpul zborului, racheta a atins o altitudine de 127106 picioare, adică 38,74 kilometri și a avut o viteză de peste 5,7 ori viteza sunetului.

OS-X este o rachetă de nouă metri, cu o singură treaptă, care folosește combustibil solid. Racheta are greutatea de 7,2 tone.

Compania OneSpace a dezvăluit că racheta are capabilitatea să transporte o încărcătură de 100 de kilograme.

OneSpace a fost înființată în anul 2015, la un an după ce guvernul chinez a permis firmelor cu capital privat să intre în industria spațială. Aceasta este prima companie particulară în China care posedă licență pentru a dezvolta rachete.

În afară de OS-X, care este dezvoltată pentru scopuri științifice, compania OneSpace dispune de asemenea de racheta OS-M în flota sa, pe care o va folosi pentru lansări de sateliți de dimensiuni mici.

Primul zbor al unui booster OS-M este programat pentru finalul anului 2018.

OnceSpace nu este singura companie particulară din China care dezvoltă rachete purtătoare. Anul trecut, Link Space, o altă companie cu baza la Beijing, a prezentat proiectul rachetei reutilizabile New Line 1.

Link Space plănuiește efectuarea primei lansări în anul 2020, pentru primul zbor orbital al boosterului New Line 1.

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic