Racheta SpaceX Falcon-9

Racheta SpaceX Falcon-9

Compania aerospatiala particulara Space X – dezvoltatoar si operator al navei spatiale cargo Dragon – a semnat cu U.S. DoD un contract prin care permite expertilor militari accesul la rachetele Falcon 9.

Militarii vor stabili daca este posibil si mai ales profitabil ca Space X sa lanseze in spatiul cosmic incarcaturi militare.

In cazul unui raport pozitiv, compania va primi comenzi inca din anul fiscal 2015 iar primul satelit militar ar urma sa fie lansat in spatiu prin 2017.

Contractul proaspat semnat permite accesul expertilor guvernamentali la documentatia Space X precum si inregistreaza ca si secrete comerciala protejate tehnologiile care conform legilor americane nu vor mai putea fi exportate catre alte tari.

In afara de Space X, expertii americani au in vedere si o alta companie particulara – Orbital Science Corporation, producatoare a rachetei Antares.

Anul trecut militarii au afirmat ca pentru a reduce costul plasarii in orbita a satelitilor va fi nevoie de o redistribuire a 14 din cele 50 de lansari planificate si ca acestea ar urma sa fie atribuite catre United Launch Alliance si altor companii, pe baze competitive. Acum insa, analistii apreciaza ca Space X este deja confirmat ca si lansator cu potential, avand sanse de a primi majoritatea contractelor.

Formal, United Launch Alliance este de asemenea o companie particulara, dar in spatele acestui proiect se afla Boeing si Lochkeed Martin – firma cu traditie in obtinerea contractelor cu Pentagonul.

Ca si nou jucator, Space X ar putea crea competitie in piata si acest fapt ar duce la reducerea costurilor de lansare.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –