Deseori adevărul istoric doare. Și la fel de dese ori, încercăm să suprimăm fără rușine adevărul. Ce nu știm, sau ignorăm, nu ne poate face rău.
Iar noi, românii, suntem renumiți pentru a face ca treburile să dea bine. Să nu deranjăm. Pe domnul comandant, pe domnul șef, pe domnul nostru sau pe domnii altora… mai ales dacă avem de-a face cu voievozi și domni la aceiași semnătură.
Am primit un comunicat de presă.
Aflăm astfel – și ar fi trebuit să propagăm sub forma originală – că la invitația Ambasadei Statului Israel în România, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, va participa marți, 22 Februarie, ora 12.00 în portul Constanța la ceremonia pentru comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 Februarie 1942, prin scufundartea navei Struma în Marea Neagră.
La prima vedere, pare a fi vorba despre o tragedie navală pașnică. O furtună, o gaură de apă, ciocnirea cu altă navă, un incendiu la bord, orice “normalități” întânilte în tragediile navale. Așa ar trebui să pară.
Din comunicatul oficial trimis de către SMFN (Statul Major al Forțelor Navale, da?) aflăm în continuare că ceremonia va avea loc la Terminalul Pasageri din portul Constanța, unde au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice civile și militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe… Pe fondul evenimentelor din timpul celui de-al doilea război mondial.
Pe bune? Pe fondul.
Haideți să descoperim împreună cum ambalează frumos Statul Major al Forțelor Navale Române tragedia. Să nu se supere cineva, nu? Cel mai bine așa…
Iaca:
Struma a fost ultimul vas (pe bune, SMNF folosește expresia asta înjurată de marinari? Vasele sunt alea de la bucătărie, astea pe care le folosește inclusiv Statul Major al Forțelor Navale Române sunt nave!) cu emigranți români evrei care a părăsit Constanța în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condițiile în care se desfășurau transporturile de emigranți în timpul celui de-al doilea război mondial.
Drama pasagerilor fiind elocventă pentru condițiile… Dar, de ce nu spuneți nimic despre condițiile alea? Despre câți pasageri putea ambarca la bord nava, pardon, vasul Struma și câți au fost luați la bord? Că așa, după numărul care oscilează și în comunicatul oficial de presă… pare mare, nu o copaie veche având numai 650 de tone. Struma nu putea lua la bord mai mult de o sută de pasageri, iar motorul navei nu putea asigura lumină și căldură în condițiile în care era luna Februarie și iarnă inclusiv pe Marea Neagră.
Nava era bulgărească, construită în 1867.
Aceasta era nava Struma, ultima navă cu emigranți români evrei care a părăsit Constanța în 1941.
Struma a ieșit din portul Constanța în ziua de 12 Decembrie cu destinația Istanbul, de unde pasagerii intenționau să meargă în Palestina. Pasagerii doreau să își salveze viețile.
La scurt timp, motorul navei s-a defectat în apropiere de Costinești și echipajul a trimis un mesaj SOS și o barcă la țărm pentru a anunța defecțiunea. Numai că, cei din barcă au fost întâmpinați cu focuri de armă de către grănicerii români.
Căpitănia portului Constanța a trimis un remorcher și Struma revine în portul Constanța unde motorul este reparat.
Nava pornește din nou către Istanbul și reușește să ajungă în portul turcesc Buyukdere după mai multe defecțiuni la motor… taman pe 16 Decembrie.
Turcii carantinează nava cu pasagerii la bord, acei oameni primind mâncare și apă după zece zile de arest în port.
Nava primește ordin de întoarcere pe mare iar turcii o remorchează cu forța în Marea Neagră unde este abandonată cu motorul nefuncțional.
Din comunicatul de presă al SMFN, finalul tragic sună așa:
Tragicul destin al navei „Struma” a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde și să ia cu el, în adâncurile înghețate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supraviețuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din București, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.
Din istorie, știm că în dimineața zilei de 24 Februarie nava Struma a fost torpilată de către submarinul sovietic ShCh-213
Submarinul ShCh-213 avea să atace în ziua de 14 Octombrie a anului 1942 vânătorul auxiliar de submarine german UJ 116/Xanten cu o torpilă care nu a nimerit ținta.
Xanten a executat în replică un atac cu încărcături de adâncime și cel mai probabil a nimicit submarinul rusesc.
Zeci de ani a durat ascunderea adevărului, ca și în alte cazuri în care submariniștii sovietici au scufundat nave cu refugiați la bord, sau nave aparținând Turciei neutre.
După destrămarea URSS și deschiderea arhivelor, s-a aflat adevărul.
Un adevăr pe care noi, românii, prin Statul Major al Forțelor Navale, îl ascundem. Nava Struma s-a scufundat. Singură-singurică.
Dumnezeu să ne ierte.
Iulian Iamandi
Leave A Comment