Mars

Mars

Cum să zicem un mişto? Că se întâmplă şi la case mai mari? Pardon, planete…

La anul, are să o păţească Marte. În Octombrie, conform unor observaţii recente, o cometă are să lovească planeta Marte şi foarte posibil va schimba radical condiţiile de mediu de pe planeta Roşie – afirmă astronomii entuziaşti.

Cometa C/2013 A1 va trece la numai 37 000 kilometri de suprafaţa planetei Marte, a comunicat observatorul ISON-NM din New Mexico.

“A collision scenario is becoming more likely, though its possibility remains low,”

A declarat pentru RIA Novosti astronomul amator Leonid Elenin, care se ocupă de operarea de la distanţă a observatorului ISON-NM.

Totuşi, Elenin mai spune că informaţii mai precise vor fi disponibile după o viitoare urmărire a cometei.

Elenin lucrează în cadrul Keldysh Institute of Applied Mathematics, aparţinând Academiei Ruse de Ştiinţe şi a descoperit deja două comete – nu şi pe C/2013 A1, identificată ca şi cometă în luna Ianuarie a acestui an de  observatorul Siding Spring din Australia, care a confirmat posibilitatea coliziunii acesteia cu planeta Marte.

Un posibil impact va echivala cu eliberarea a 20 de miliarde de megatone de energie şi va provoca un crater cu diametrul de 500 de kilometri şi adâncimea de doi kilometri. Cometa are un diametru de 10 până la 50 de kilometri şi se deplasează cu o viteză de 56 de kilometri pe secundă, conform datelor furnizate de observatorul ISON-NM.

Robert Matson, inginer în aerospaţiale şi expert în meteoriţi, care a lucrat cu mebrii Finnish Fireball Working Group of the Ursa Atronomical Association, a declarat că această coliziune ar avea ca rezultat o transformare radicală a planetei Marte, impactul putând ridica suficient praf şi elibera suficient dioxid de carbon îngheţat pentru a schimba atmosfera planetei.

Impactul va creşte efectul de seră şi tinde spre o atmosferă mai densă, sau poate cauza o răcire a suprafeţei planetei din cauza îngreunării încălzirii solare, de asemenea ar putea declanşa activitate vulcanică în zona de impact, a mai spus Matson.

Chiar dacă C/2013 A1 ratează coliziunea, planeta va fi atinsă de învelişul gazos al cometei care are un diametru de peste 100 000 de kilometri, a scris Elenin pe site-ul ISON-NM.

Sonda MAVEN aparţinând NASA este programată pentru lansare în orbita planetei Marte în Septembrie 2014. MAVEN va permite NASA să analizeze de aproape traiectoria cometei.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –