Barack vs. Bashar

Barack vs. Bashar

Scenariu: o armă chimică dispărută în timpul haosului din Libia este “găsită” discret de serviciile de informaţii saudite, transportată cu un C-17 Globemaster aparţinând Qatarului în Siria şi detonată de o grupare cecenă sub control saudit în periferiile Damascului. Pentru că originea armei chimice este aceeaşi cu cele aflate în arsenalul guvernamental sirian, adică Rusia, toate degetele se îndreaptă spre Bashar Al-Assad. Reacţia previzibilă a Occidentului: intervenţie militară “debarcarea” regimului Assad, “democratizarea” ţării. După, printre multele “proiecte de reconstrucţie” se află şi una-două conducte ce vor transporta petrolul şi gazele Arabiei Saudite şi ale Qatar-ului spre cumpărătorii europeni, ocolind astfel “monopolul” rusesc.

De ce Arabia Saudită şi Qatar-ul nu s-au alăturat extrem de gălăgioasei coaliţii occidentale împotriva lui Assad? De ce aceste două state sunt extrem de tăcute? De ce banii saudiţi şi avioanele qatareze aduc sute de tone de arme rebelilor sirieni? De ce vor schimbarea regimului Assad?

Simplu: singura zonă dintre câmpurile petroliere din Golful Persic si Europa este Siria. O Sirie ce nu poate fi luată în calcul pentru constucţia conductelor petroliere ce unesc producătorii de consumatori. Şi, în buna tradiţie “war by proxy”, de ce să nu o facă Occidentul? Nici Arabia Saudită şi nici Qatarul nu au armate care să pună probleme Rusiei. Deci, Barack, şo pe ei! Rupe-le fâşu’!

Problema se complică prin adăugarea Iranului în ecuaţie, majoritatea şiită din Siria fiind susţinută de Iran (cu Hezbollah-ul aferent) într-un alt “war by proxy”. Este cunoscută râca dintre monarhiile petroliere din sudul Golfului Persic cu vecinul năbădăios din nord. Eterna dispută dintre saudiţii sunniţi şi iranienii şiiţi, cu un praf zdravăn de lăcomie şi unul la fel de mare de hegemonie regională şi, de ce nu, mondială.

Război civil în Siria? Atac rus în Georgia, înarmată de americani şi nu numai, ea însăşi un culoar potrivit de trecere al conductelor petroliere nesupuse controlului rusesc?

Sau un nou Război Rece?

Sursa:
Aici

– Sweeper –