Act of Valor, posterul filmului

Act of Valor, posterul filmului

In seara aceasta o sa va vorbesc un pic despre un film care, cel putin pe mine, m-a impresionat. Da, este facut si vorbeste despre americani, all mighty U.S. military, patriotismul curge rauri-rauri, baietii buni o scot la capat si salveaza ‘murica si restul lumii; partea interesanta la acest film este realismul lui.

In primul si in primul rand piesa de rezistenta sunt actorii, printre care sunt multi membri activi ai US. Navy SEALS! Din motive lesne de inteles nu este specificat cine sunt acestia in film si cum ii cheama, dar ei sunt acolo.

Pentru a permite acestora sa-si joace rolurile in film etapa filmarilor a durat mai mult de doi ani si jumatate.

Armamentul si echipamentul folosit in film este cel folosit in viata reala de Fortele Speciale ale Marinei americane, in multe scene tragerile au fost chiar facute cu munitie “vie” pentru a reda cat mai realist si dramatic efectul unei trageri reale.

Nu-i din film. Este o poza de la Ziua Marinei, din 2012

Nu-i din film. Este o poza de la Ziua Marinei, din 2012

Tacticile folosite la fel, executate cat mai corect au fost filmate cu ajutorul camerelor HDSLR, lasand calitatea cinematica extra pentru o actiune cat mai fluenta, cat mai apropiata de perspectiva reala.

Povestea filmului nu ne da pe spate: un complot terorist este descoperit de americani si trupele SEALS ii alearga pe baietii rai prin toata lumea; nimic nou, nimic inovativ, dar locatiile filmate sunt in mare parte poligoane de antrenament ale armatei americane.

Aceste poligoane au fost create pentru a da gradul cat mai mare de realism in functie de zona vizata de viitoarele actiuni (Iraq, Afganistan, etc.), scenariile desfasurate aici trecand mult peste limita unui antrenament normal.

Daca nu ma credeti, cautati pe net filmulete de la asfel de antrenamente (sau documentare) unde sunt adusi pana si figuranti ce vorbesc limba tarii respective si care simuleaza cu ajutorul machiajului rani ce pot fi intalnite in zona de conflict.

Nu o sa va stric placerea de a vedea filmul, dar, daca povestea de ansamblu este doar un scenariu tip wargaming la scara mare, evenimente separate sunt cazuri reale, uneori povestite mai “bland” pentru a nu soca oamenii.

O sa vedeti “accidentul” cu ochiul, aruncatul pe grenada, interogatoriu, racheta RPG care loveste un soldat… toate sunt cazuri reale.

Concluzia mea:

Un film ce depordeaza de propaganda, o incercare timida de a prezenta personajele principale asa cum sunt ei in viata reala, oameni care fac ceea ce fac dar care au o familie acasa. Mult puschi-puschi, vreo doua trei scene la care am dat replay de 10 ori.

Un film usor, de duminica, nu un blockbuster dar mai mult un documentar artistic despre US Navy Seals.

Va recomand sa-l vedeti, merita macar pentru a vedea cam ce echipament, armament, etc folosesc baietii si sa nu il judecati la standardele unui film de oscar sau de propaganda extrema… intr-un fel este doar o prezentare a unor oameni care fac bine ceea ce fac si care merita recunostinta poporului pe care il reprezinta, macar ei mai dreg din imaginea de ansamblu.

Cu respect, al vostru nu atat de mic,

-Micutu-