“Mai adunat, nu aşa crăcănat!”

Supărare mare pe Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării, care a zis-o:

“The quantity of pilots and other specialists being trained for the air force is insufficient,”

după care a adăugat:

“We need to take measures to solve this,” 

“I want to stress that optimizing our military training system is one of the Defense Ministry’s main tasks.”

Am o idee. Proastă, dar poate deveni fixă: trimitem o şarjă de la Bobocu? GRATIS! Gratis, tovarăşu Shoigu, gratis! Şi după ce vă zboară suhoaiele şi migurile, îi luăm înapoi când vine F-35-ul. Adică, le plătim noi pensia, că de prins F-35… poate doar pe computerele personale.

Vestea:

Forţele Aeriene Ruse se află în mijlocul unui program major de reechipare, cu sute de noi avioane şi elicoptere pe care de a fi introduse în serviciul operativ pentru a înlocui paserile îmbătrânite moral şi fizic, care-s fabricate pe vremea lui Gorbaciov, dar şi dinainte de.

Aceleaşi Forţe Aeriene vor recepţiona 180 de avioane şi elicoptere noi, în total, până la finalul acestui an.

Lux, în puii mei!

Sorry.

Vorbind în urmă cu ceva pagini din calendar, preşedintele Putin a promis că Forţele Aeriene vor primi până în anul 2020 nu mai puţin de 600 avioane şi 1000 de elicoptere. Noi.

Beleaua e că sistemul de pregătire şi antrenament s-a dus pe copcă, treabă despre care vom vorbi mai la vale.

Cică, acum ruşii s-au trezit în inventare cu o grămadă de piloţi bătrâni pe cale de a se retrage pe la casele lor. Mii de piloţi au părăsit sistemul, sau au fost părăsiţi de sistem în ultimii 20 de ani, vreme în care Forţele Aeriene Ruse au intrat la vod… apă.

Aşa e după un război rece.

Sub stratul subţire de spumă, se ascunde o zeamă subţire rău

Da, m-a apucat filozofenia: sub stratul subţire de spumă, se ascunde o zeamă subţire rău. Ăsta este standardul prin ţările cu puţini rogodei disponibili pentru pregătire.

Aproape că-mi vine să-i las pe ruşi la borşul lor şi să dau libertate degetelor pentru a scrie despre ce-i prin Naşa Strana, însă-i clar că ni se vor închide uşile peste degete. De mai multe ori, kit că n-am apucat să ne folosim prea mult de acreditările pe care le-am obţinut.

Dar, pe alocuri foarte dese.. există asemănări. În rest, smirnă! Nu batem nici măcar un apropos.

Aşadar, vestea de pe RIA Novosti începe cu Alisa, o fată de 12 ani, din St. Petersburg, care doreşte să devină pilot.

Bine, haide să batem unul: avem prietene de vârsta Alisei pe Facebook, care în loc de poze cu cântăreţi la modă au în albume poze cu Simona. Acea Simona, da! Pe care am cunoscut-o personal la BIAS-ul trecut şi cu care am stat de vorbă cu o mică pauză, fix cât a evoluat Motanu.

Şi dacă în articolul original al ruşilor se spune că Alisa lor a adresat întrebări chiar şi pe un site dedicat zborului acrobatic şi că nimeni nu a avut inima aşa de tare încât să îi spună că Forţele Aeriene Ruse nu acceptă fete… noi ce ar trebui să răspundem fetiţelor care în loc să se joace cu păpuşile îşi construiesc machete de supersonice?

Că nu-s destule MiG-uri nici pentru bărbaţi?

Că, dacă… şi atunci când se vor achiziţiona F-16 trântite de alţii ani şi ani şi forţate deja în mii de ore prin cer, că nici alea nu vor ajunge tuturor?

A fost de ajuns un apropos?

Să continuăm. Ruşii de la RIA zic aşa: dacă poate consola cumva, una dintre cele mai tari şcoli de aviaţie de pe la ei, Academia de la Jukovsky, nu a mai acceptat nici măcar bărbaţi în ultimii trei ani şi că, de exemplu, una dintre oportunităţi nici măcar nu s-a bucurat de mare succes în rândul celor care vor să zboare – acum câteva luni s-a ţinut primul open din istorie pentru recrutarea de cosmonauţi, acţiune soldată cu numai 300 aplicanţi… spre deosebire de peste 6000 câţi au fost în 2011 la NASA.

Piloţii militari şi cosmonauţii au fost parte din elita naţională a sovieticilor, însă de când cu Rusia… s-a cam întristat una-alta. Până şi prestigiul a cam coclit.

Ups, cruntă asemănare cu ce se întâmplă şi pe la noi prin ogradă.

Din fericire pentru vecinii şi prietenii ruşi, aspectul financiar s-a dres parţial în ultimii ani prin politica de întărire tehnologică, ştiinţifică, militară, purtată de către Vladimir Putin.

Asemănarea s-a oprit aici, căile urmate de către Forţele Aeriene Proprii şi cele aparţinând Rusiei, crăcănându-se.

Pentru ei, n-a fost de ajuns, iar pentru noi asta ar trebui să ne intre la cap drept învăţătură din experienţa altora: banii n-au fost factorul suficient pentru a rezolva problemele toate, căci nu banii brusc serviţi în vistieria Fortelor Aeriene au puterea de a furniza un management profesional aşa cum trebuie, sau o strategie clară, ambele reprezentând aspecte triste prin aviaţia militară rusă şi într-o oarecare măsură prin industria spaţială.

“I expect no improvement in the coming years” a declarat Igor Sulim, un fost pilot militar, dat afară după ce a… fluierat in biserică. “And the public is disappointed by what it sees.”

De unde rezultă că nu e bine să fluieri, că nu-i ca în filme, să fluieri atunci când vrei tu.

Yevgeny Fatyanov, absolvent al Academiei Jukovsky, spune pentru RIA Novosti că cele mai frumoase amintiri ale sale sunt cele din perioada în care a fost student acolo. Parcă academia se numeşte Gagarin, nu? Îmi scapă acum, dar să ne întoarcem la rus… care după ce a absolvit Academia în 2002, a fost nevoit să se angajeze în domeniul finanţelor deşi era inginer de avioane.

“This had to do with poor monetary rewards at the Defense Ministry,”

Şi zic cei de la RIA că..  he said carefully, weighing every word to spare his school any criticism.

Săracul om, poate încă speră că vreodată va munci acolo unde-i e drag.

La debutul în Forţele Aeriene Ruse, tinerii absolvenţi primesc salariul de 5000 de ruble. Vreo 160 de dolari în 2002, povesteşte Fatyanov.

Astăzi, salariul mediu declarat de câţiva piloţi, sunt de numărat lunar între 50 000 şi 60 000 de ruble, adică 1600 – 1900 de dolari.

Despre situaţia existentă în rândul industriei pregătitoare de cosmonauţi, a vorbit Sergei Krikalev, şeful Centrului de Antrenament pentru Cosmonauţi “Yuri Gagarin”, tot celor de la RIA Novosti, acum vreo lună. Krikalev a afirmat că un top-grade russian cosmonaut primeşte 70 000 ruble – adică 2250 rogodei americani, în vreme ce venitul naţional este de 850 de dolari.

La NASA însă, se câştigă între 5300 – 11 600 dolari pe lună.

Dar nu-i toată treaba numai din bani!

Cică şi suportul publicului s-a cam dus dracu’:

“They’ve been flying [into orbit] for 50 years, but the people don’t see any results from these trips, and so public support for manned spaceflight remains shaky,”

Astea-s vorbele lui Igor Lisov, expert la Novosti Kosmonavtiki, o publicaţie lunară despre industria aerospaţială.

Şi nici reformele n-au fost bine primite…

“They’ve destroyed everything,”

Treaba asta a spus-o Magomed Tolboyev, unul dintre piloţii de test legendari.

Forţele Aeriene au avut parte de închiderea a zeci de şcoli de pilotaj, iar altele reorganizate.

Academia Jukovsky a fost unită cu Academia Gagarin (a Forţelor Aeriene, nu cu centrul pentru formarea cosmonauţilor) şi mutata de la Moscova la Voronezh, 500 de kilometri la Sud de capitală, mutare care a avut ca rezultat trei ani de ne-organizare a examenelor de admitere şi pierderea a 1500 dintre membrii personalului, inclusiv mulţi instructori calificaţi care au refuzat să se mute la noua locaţie.

Ca şi statistică tristă, între 2009 şi Noiembrie 2012, Forţele Aeriene Ruse au pierdut 25 avioane în accidente cauzate de bătrâneţea avioanelor şi insuficienta pregătire a piloţilor.

Din fericire pentru ruşi, numărul de ore de zbor per pilot au ajuns la 100 pe an. Ceea ce, chiar e mişto, având în vedere că între 2000 – 2004 se zbura câte 20 de ore pe an…

Totuşi, Rusia încă este în urma Kazahstanului, Armeniei şi Belarusului, la ore de zbor per pilot, a declarat Anatoly Tsyganok, ştab la Military Forecasting Center.

Şi nici cu Aşii nu mai e roz.

Dincolo de evenimentul şocant în care şeful Strijilor, colonelul Valery Morozov, a fost dat afară pentru că a vândut insigne, sau nu mai ştiu ce dracii, în valoare de 1100 de dolari, există probleme mai grave.

Atât Striji, cât şi Russian Knights, zboară pe avioane vechi de douazeci de ani şi nu li se permite măcar să-şi vopsească heltmetsurile, ca să nu zic vopsească căştile, ori să-şi cumpere costume de zbor proprii… plus că PR-ul e praf şi din cauza organizării au ratat în ultimul moment plecarea la Farnborough din cauză de idioţenii birocratice.

“The government seems to have no need for aerobatic teams since the mid-1990s,”

Nasoleală mare la ruşi, este?

Ce ziceam? Le trimitem un autocar cu şoimii noştri de la Bobocu?

Barter de barter: noi le trimitem piloţii, iar ei îi lasă să zboare pe supersonice! Cea mai sexi înţelegere, de la… ziceţi o înţelegere mişto dintre România şi Rusia, încoace!

Surse: RIA Novosti şi RIA Novosti