Chuck Yeager langa avionul cu care a depasit bariera sunetului, Bell X-1 (via af.mil)

Generalul de brigada Gharles “Chuck” Yeager, in varsta de 89 ani inca mai “face valuri”… Ieri, la fix 65 de ani dupa ce a devenit primul om care a depasit viteza sunetului, Yager a facut-o din nou. De data asta nu a mai zburat cu avionul experimental X-1 produs de cei de la Bell, ci a ocupat locul instructorului intr-un F-15 Eagle al USAF, decolat de la Nellis Air Force Base din apropierea Las Vegas.

Viteza sunetului a fost depasita la 30000 de picioare deasupra desertului californian Mojave, locul unde, acum 65 ani, pe 14 Octombrie, tanarul Yeager spargea bariera sunetului.

Zborul de ieri a decurs fara probleme, Yeager pilotand avionul F-15 atat la decolare cat si la aterizare, conform purtatorului de cuvant al bazei Nellis. Pe locul din fata a fost capitanul David Vincent din 65th Aggressor Squadron a bazei  Nellis.

Avionul in care se aflau cei doi a depasit viteza sunetului la 10 si 24 minute, ora locala, la 65 ani batuti pe muchie, dupa ce legendarul pilot de incercare al USAF a stabilit recordul si prioritatea mondiala. La momentul respectiv, F-ul 15 zbura deasupra lacului secat Muroc.

Yeager a declarat dupa finalul zborului ca e recunoscator pentru faptul ca pe parcursul serviciul lui in Fortele Aeriene i s-a oferit sansa de a zbura pe mai bine de 350 de tipuri de avioane.

Aviatorul Timothy Young, purtatorul de cuvant de la Nellis declara:“It was a great honor to have him fly out of Nellis.We pride ourselves on training fighter pilots and to have someone of his caliber here is such an honor.”

Yeager, in avionul F-15, dupa finalul zborului…

Anul trecut, cu ocazia aceleiasi aniversari, Chuck Yeager a depasit viteza sunetului intr-un F-16.

 

Via FOX

 – Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;