Forțele Aeriene de Eliberare ale Armatei Populare (PLA) dispun de un nou tip de avion de atac care se bazează pe JH-7, despre care experții militari chinezi au declarat că i-au îmbunătățit performanța zborului și puterea de foc în comparație cu variantele precedente.

JH-7A

JH-7A

Forțele Aeriene Chineze au trimis mai multe tipuri de aeronave, inclusiv JH-7A II, la competiția Aviadarts din Rusia în cadrul International Army Games 2019, potrivit unui raport al agenției de știri Xinhua. 

Astfel că JH-7A II a putut fi observat în static display la ceremonia de deschidere a competiției. Este pentru prima dată când această denumire a fost făcută publică.

Versiunea anterioară a bombardierului JH-7 este cunoscută sub numele de JH-7A. Totuși nu au putut fi oferite detalii despre diferența dintre JH-7A II și JH-7A.

Wei Dongxu, analist militar din Beijing, a declarat pentru Global Times că, deși designul aerodinamic al JH-7A II nu pare să difere mult de JH-7A, sistemele interne ale aeronavei au fost modernizate. 

JH-7A II ar putea fi echipat cu un radar mai puternic și o avionică mai avansată, îmbunătățind performanța zborului, a adăugat Wei, menționând că aeronava poate transporta diverse sisteme de armament, oferindu-i și mai multă putere de foc cu o precizie îmbunătățită.

Wei a declarat că participarea la o competiție organizată în străinătate atestă faptul că noul avion de atac modernizat este matur din punct de vedere tehnic și este pregătit să efectueze misiuni de luptă.

Unii observatori militari chinezi au precizat anterior că nu prea s-ar mai putea moderniza platforma aeronavei JH-7. Unii chiar au sugerat faptul că PLA ar putea retrage JH-7, mai ales după ce China a comandat în ultimii ani noul avion de vânătoare J-16, care poate fi folosit pentru rolul de avion de atac.

Debutul aeronavei JH-7A II a înlăturat aceste zvonuri, deoarece se pare că seria JH-7 de avioane de atac va rămâne un instrument puternic în mâinile PLA, conform raportului Weihutang.

Cristian Oancea