Ca și parte a politicilor militare și de relații externe, China a decis să modernizeze primul său portavion (Liaoning) pentru vinderea acestei nave către aliatul Pakistan. Scopul vânzării este de a ajuta Pakistanul să contrabalanseze India prin sporirea capabilităților navale pakistaneze.

J-15 la bordul portavionului Liaoning

J-15 la bordul portavionului Liaoning

Într-o perioadă de numai câteva luni, China a vândut o cantitate foarte mare de armament și vehicule către Pakistan. Chiar și tehnologii pentru armament nuclear, nave de luptă, avioane și rachete.

De asemenea, China și Pakistanul au început să execute bilateral mai multe exerciții la granița comună.

Deja, China a decis să trimită în Pakistan avioane pentru a-i sprijini pe pakistanezi în înțelegerea tehnologiilor și caracteristicilor aviației ambarcate pe portavion.

Concomitent, se va sprijini instruirea pentru combaterea aviației Indiei prin simularea avioanelor Rafale și Su-30MKI de către avioane chineze din tipurile J-10, J-11, J-11B și Su-30MKK.

Cooperarea militară dintre cele două țări se va dezvolta și mai mult în viitor, China intenționând să integreze Pakistanul în propriul sistem militar.

Pakistanul va deveni un avanpost pentru extinderea influenței maritime a Chinei la nivel global, două baze pakistaneze urmând să atingă un nivel de importanță strategică pentru navele chineze.

Iulian Iamandi