Resboiul Stelelor

China va trimite in orbita un remorcher cosmic

China dezvoltă un vehicul spațial care va ajuta la transportarea sateliților care au rămas fără combustibil, a anunțat publicația Science and Techonology Daily.

Remorcherul cosmic Jupiter - concept al Lockheed Martin

Remorcherul cosmic Jupiter – concept al Lockheed Martin

Combustibilul este un factor cheie care limitează durata de viață a sateliților. Majoritatea sateliților funcționează ani de zile în spațiul cosmic, însă la finalul misiunilor ard la intrarea în atsmosferă datorită terminării combustibilului.

Vehiculul este dezvoltat de către o academie afiliată la China Aerospace Science and Industry Corp. Remorcherul, în loc să realimenteze sateliții, va utiliza un braț robotic pentru andocare după care îi va tracta în orbita originală.

Hu Di, proiectantul șef al remorcherului cosmic, a declarat că față de proiectele străine care se concentrează pe realimentarea sateliților care au rămas fără combustibil, opțiunea chineză este mult mai simplă și eficientă.

Până la finalizarea remorcherului cosmic vor mai trece doi ani.

Pe 19 Iunie anul trecut, satelitul de comunicații chinez Zhongxing-9A a ratat intrarea în orbită după lansare. Satelitului i-au trebuit două săptămâni pentru a efectua zece ajustări de orbită pentru a atinge orbita corectă, manevre care au avut ca rezultat un consum mare de combustibil, scurtându-și astfel durata de viață.

Echipa condusă de către Hu a desemnat Zhongxing-9A ca potențial satelit pe care să aplice noua tehnologie.

Iulian Iamandi

Spectator cosmic

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: