TEL Scud (al Armatei Afgane, via wiki)

TEL Scud (al Armatei Afgane)

Egiptul este responsabil pentru prima utilizare a rachetelor Scud în timp de resboi, treaba întâmplându-se în contra Israelului – de Yom Kippur.

Atunci, ca şi acum… pentru avioanele, tancurile şi rachetele egiptenilor nu există decât o singură ţară care poate fi considerată ţintă.

Păi, da. Egiptul este dincolo de Orientul Mijlociu, deci la adăpost şi ceva distanţă de nişte supărări şi păruieli. Iar în Africa nu are inamici care să motiveze o forţă militară majoră. Din punct de vedere ofensiv, conflictul cu Libia a fost o glumă, iar intervenţiile în războaiele civile din Yemen şi Nigeria nu au necesitat vreun tip special de armament greu.

Rămâne Israelul, ţinta favorită a rachetelor Scud egiptene încă din 1973. Iar rachetele Scud egiptene sunt acum modernizate de către Coreea de Nord şi China, cea de-a doua ţară activând mai pe ascuns.

Un grup de tehnicieni chinezi de la CPMIEC (China Precision Machinery Import-Export Corp.), companie sancţionată şi în trecut de către SUA pentru transfer ilicit de armament, lucrează împreună cu specialişti nord-coreeni la modernizarea rachetelor balistice egiptene cu rază scurtă, fapt ce a provocat îngrijorări în SUA şi este posibil să existe impact negativ în planurile de vânzare de armament american către Egipt.

Activităţile au fost detectate în conexiune cu fabrica egipteană Sakr, principalul fabricant care produce rachete Scud-B şi Scud-C pentru Egipt.

Până la acest moment, oficialii militari şi politici din Egipt au refuzat să comenteze despre sprijinul din partea Chinei şi Coreei de Nord în ceea ce priveşte rachetele sol-sol.

Sursa: The Gateway Pundit

 

– Iulian Iamandi –