Terestre

China si Coreea de Nord sprijina modernizarea rachetelor balistice egiptene

TEL Scud (al Armatei Afgane, via wiki)

TEL Scud (al Armatei Afgane)

Egiptul este responsabil pentru prima utilizare a rachetelor Scud în timp de resboi, treaba întâmplându-se în contra Israelului – de Yom Kippur.

Atunci, ca şi acum… pentru avioanele, tancurile şi rachetele egiptenilor nu există decât o singură ţară care poate fi considerată ţintă.

Păi, da. Egiptul este dincolo de Orientul Mijlociu, deci la adăpost şi ceva distanţă de nişte supărări şi păruieli. Iar în Africa nu are inamici care să motiveze o forţă militară majoră. Din punct de vedere ofensiv, conflictul cu Libia a fost o glumă, iar intervenţiile în războaiele civile din Yemen şi Nigeria nu au necesitat vreun tip special de armament greu.

Rămâne Israelul, ţinta favorită a rachetelor Scud egiptene încă din 1973. Iar rachetele Scud egiptene sunt acum modernizate de către Coreea de Nord şi China, cea de-a doua ţară activând mai pe ascuns.

Un grup de tehnicieni chinezi de la CPMIEC (China Precision Machinery Import-Export Corp.), companie sancţionată şi în trecut de către SUA pentru transfer ilicit de armament, lucrează împreună cu specialişti nord-coreeni la modernizarea rachetelor balistice egiptene cu rază scurtă, fapt ce a provocat îngrijorări în SUA şi este posibil să existe impact negativ în planurile de vânzare de armament american către Egipt.

Activităţile au fost detectate în conexiune cu fabrica egipteană Sakr, principalul fabricant care produce rachete Scud-B şi Scud-C pentru Egipt.

Până la acest moment, oficialii militari şi politici din Egipt au refuzat să comenteze despre sprijinul din partea Chinei şi Coreei de Nord în ceea ce priveşte rachetele sol-sol.

Sursa: The Gateway Pundit

 

– Iulian Iamandi –

10 Comments

    • Crezi ca ii lasa americanii sa se bage prea cu ghearele in adanc? Ii vor umple pe egipteni de F-16 din desert, ca sa ramana prieteni…

  • Mai repede cred ca Egiptul schimba tabara.E curios,de ce isi pune la punct rachetele sol-sol si inca cu cine,din Corea de Nord.

  • Cred ca in text s-a strecurat o mica inadvertenta “Egiptul este dincolo de Orientul Mijlociu” functie de ce sistem de referinta?

  • Încet, incet se va vedea cine il voia jos pe Mubarak si de ce s-a declansat asa violent revolutia islamica a iasomiei in Egipt….In spatele miscarii miza cea mare este Iranul care intamplator este furnizorul numarul 1 de petrol al Chinei.

  • Mariuse, pe langa. Arabia Saudita si Qatar sunt cu primavara (wahabita). si urmeaza Algeria, mai dureaza putin. o sa calce iar pe grebla

    • Pai cred ca… in Arabia Saudita o sa fie un fel de Siria, nu prea ii vad pe cei de la putere renuntand usor, in Algeria o sa reziste 10 ani la cumsunt aia organizati si cum au si briz-brizuri noi…Ma gandesc ca americanii si NATO nu intervine in Siria fiindca nu are incredere ca nu le va fura “ravolutia iasomiei” ultra islamul asa cum s-a intamplat in Libya unde numai tara guvernabila nu prea poti spune ca este.

  • Adica cum “transfer ilicit de armament”? Legile facute de America nu sunt (deocamdata) legi planetare. Ei pot interzice firmelor lor sa faca afaceri cu firmele unor anumite tari. Si pot sanctiona cum vor firmele straine care fac afaceri cu tarile “rele”, dar asta nu inseamna ca afacerile respective sunt ilicite.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: