După recentul debut din Decembrie 2023 în cadrul Dubai Air Show, avionul chinezesc multirol de transport greu Y-20 este oferit deja la export.

Poreclit “Chubby Girl”, Y-20 este propus la vânzare către Nigeria.

Cu capabilități echivalente americanului C-17 Globemaster, Y-20 face China cea de-a treia țară din lume după SUA și Rusia care are un avion multirol de transport greu dezvoltat domestic.

Avionul chinezesc de transport a fost dezvoltat de către compania de stat Xian Aircraft Corporation. Acesta are o greutate gol de 110 tone ceea ce îl face cel mai mare avion militar aflat în producție.

Y-20 este mai mare decât rusescul Iliușin Il-76, aeronava care formează coloana vertebrală a aviației militare chineze de transport.

Boeing C-17 Globemaster III este mai mare decât Y-20, însă americanii au stopat producția acestui avion în anul 2015.

Chinezii au mărit capacitatea de producție pentru acest avion, anticipând comenzi pentru export.

Versiunea de export Y-20E a fost prezentată ministrului nigerian al Apărării, Mohammed Badar Abubakar, când acesta a vizitat Beijingul. China consideră că va putea stabili relații strategice și cooperări mai bune cu țările care vor exploata avioane Y-20.

Beijingul laudă procesul de asamblare al acestui avion, similar cu liniile de asamblare pentru Lockheed Martin F-35 și Boeing 787. Chinezii precizează că peste 90 % dintre componentele avionului Y-20 sunt fabricate cu brațe-robot și sistem de asamblare de mare precizie asistat de laser.

Y-20 este propulsat de motoare noi care îi conferă o autonomie mai mare, la care se adaugă și sistemul de realimentare în aer. Avionul poate fi realizat la cerere și în configurație AEW (Airborne Early Warning).

Încărcătura maximă pe care o poate transporta Y-20 este de 73 de tone, inclusiv cel mai greu tanc al Chinei (ZTZ99).

Iulian Iamandi